Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Marjaana
Lahola
marjaana.lahola@ess.fi

Esalainen

Hyvä lahjan antaja on meedio ja aikamatkustaja

”Vaikuttaa vähän siltä, että viivyttelisit”, kiusoitteli mainos televisiossa lempeästi.

Ei, mainosnainen, kyseessä ei ollut jokin vakuutusasia, vaan joululahjat. Oli joulukuun alku, eli se aika vuodesta, kun meiltä vaaditaan sekä meedion että aikamatkustajan taitoja.

Ensiksi mainittuja siksi, että pystyisimme näkemään, mitä kukin jostakin lahjasta pitäisi. Jälkimmäisiä siksi, ettei lahjoista kerrankin tulisi minkäänlaista stressiä, vaan ne olisi hankittu reilusti etukäteen ilman turhautumisen häivääkään.

Lahjojen hankkimisen tai viimeistään jouluaaton jälkeen stressi lahjoista tuntuu hieman huvittavalta. Kaikki se pohtiminen, ihmetteleminen, kaupoissa ja netissä kiertely on hoidettu, vuosittainen kulutushysteria selätetty.

Jouluhan ei nimittäin kestä kolmea, seitsemää tai laulun mukaisesti kahtatoista päivää, eikä edes sitä nuutinpäivään päättyvää noin kolmea viikkoa. Joulu ei ala joulukalenterin ensimmäisestä luukusta tai ensimmäisestä adventista, vaan ensimmäisestä lelumainoksesta ja siitä, kun joku aikainen lintu kertoo alkaneensa miettiä joululahjoja.

Oma joululahjaperinteeni alkaa aina kääntymisestä internetin puoleen. Rakas Google, kerro minulle mitä kenellekin pitäisi antaa.

Kerran unohdin kaikki joululahjat opiskelijakämppään lähtiessäni joulua viettämään. Annoin lahjat tammikuussa.

Ennen joulua uutisoitiin aineettomien joululahjojen suosion kasvavan. Ja mikäs sen parempaa, sillä kokemus on lahjana mitä mainioin ja tavaravuoret tarpeeksi korkeita muutenkin. Yksi vaihtoehto ovat hyväntekeväisyyslahjat.

Yhdestä trendistä en ole kuitenkaan otsikoita nähnyt: kuinka moni joululahja lopulta on yllätys?

Hyvä lahjahan on saajansa ja antajansa näköinen ja tulee tavalla tai toisella tarpeeseen, mutta myös ilahduttaa. En taida näiden vaatimusten ristitulessa olla ainoa, joka on ratkaissut asian kysymällä ja kertomalla suoraan. Vikahankintoja ei tule tehtyä, vaikka lahjojen keksimisen ulkoistaminen aluksi hieman nololta tuntuukin.

Perinteeseen kuuluu tietysti se, että jouluaattona kaikki ihmettelevät oikein suurellisesti, mitä ihmettä paketista saattaisi löytyä, ja ”paljastuksen” jälkeen kiittävät vielä suurellisemmin.

Kun ideoinnin ja hankkimisen stressistä on selvinnyt, onkin jo paljon hauskempaa. Kerran puuskahdin stressin keskellä miehelle, että jätetään lahjat kokonaan, mutta viikkoa myöhemmin pääni oli jo kääntynyt.

Tottahan on, että joululahjoissa parasta on niiden aiheuttama reak­tio. Äidin tekemä pipo lämmittää päätä tänäkin talvena.

Hyviä välipäiviä! Muistakaa, että lahjapaperi ei sovi paperinkeräykseen.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi