Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Tuomas
Haakana
tuomas.haakana@ess.fi

Esalainen

Vain Euroopassa on kriisi

Huh. Euroopan pakolaiskriisi selätettiin. Ulkoraja on kiinni ja tilkitty. Eipä pääse enää syntymään sekaannusta meillä.

Paitsi, ettei täällä mitään pakolaiskriisiä edes ollut.

Euroopan komission alaisen Eurostatin tilastojen mukaan vuonna 2014 EU:ssa rekisteröityi turvapaikanhakijaksi vajaat 600 000 uutta henkilöä ja seuraavana vuonna 2015 reilut 1,2 miljoonaa ihmistä. Epäilyttäviä lukuja.

Näistä ihmisistä käytettiinkin julkisessa keskustelussa muun muassa yhteisnimityksiä ”aalto”, ”vyöry” ja ”kaaos”.

Seuraavana vuonna 2016, kun ”pakolaisaalto oli pysäytetty”, EU-maihin muutti reilut 2,2 miljoonaa EU-kansalaista.

Näistä ihmisistä käytettiin ainakin sanoja ”paluumuuttaja” ja ”muun EU:n jäsenvaltion kuin kohdemaan kansalainen”, jos näistä henkilöistä kukaan edes mitään puhui.

Molemmat ryhmät aiheuttivat vastaanottavissa maissa tasan yhtä suuren murroksen – murroksen määrä oli mitätön, koska muuttaneiden ihmisten määrä oli mitätön.

Pelkästään EU-maissa asuu yli 500 miljoonaa ihmistä. Miljoona muuttajaa vastaa tässä mittakaavassa kahta promillea eli tuhannesosaa.

Tämän suhdeluvun vaikutusta voi kokeilla kotona lisäämällä talvipäivän glögiin puoli millilitraa kirkasta viinaa. Mitään vaarallista ei tapahdu.

Tästä huolimatta suomenkielisessä Wikipediassa on omistettu Euroopan pakolaiskriisille kymmenen alaotsikon ja yli 4 000 sanan mittainen artikkeli. Alaotsikolle Vaikutukset Suomessa on omistettu kokonaiset kahdeksan alakohtaa, kuten Suomalaisten mielipiteet mielipidetiedusteluissa, Käännyttäminen ja Majoittamisen kustannukset.

Samaan aikaan hakusanoilla Afrikan pakolaiskriisi tai Lähi-idän pakolaiskriisi ei löydy artikkeleita. Ensimmäisellä haulla vastaan tulevat vain ehdotukset Euroopan pakolaiskriisi, Välimeren pakolaisvirta, Maahanmuuttajat Suomessa ja Euroopan unioni (osio Afrikka-politiikka).

Kokeillaan hakusanoja Etelä-Sudanin pakolaiskriisi, Afganistanin pakolaiskriisi tai Jemenin pakolaiskriisi. Ei mitään, ei edes tynkää. Vain ehdotus siirtyä artikkeliin Euroopan pakolaiskriisi.

Kielitoimiston sanakirja määrittelee sanan ”kriisi” näin: ”kärjistynyt, vaarallinen tilanne, käänne(kohta), murros”.

Voi mielestäni hyvällä syyllä sanoa, että luetelluilla alueilla pakolaistilanne on kärjistynyt, vaarallinen ja jopa murtunut.

Mutta entä meillä Euroopassa?

Vastaus on ei. Pakolaisten ”aallon” aiheuttama ”kriisi” 2010-luvun Euroopassa on täysin ylimitoitettu väite.

Pakolaiskriisin sijaan Euroopan on vallannut tällä vuosituhannella akuutti ja täysin todellinen kriisi: älyllinen ja empaattinen kriisi.

Ilmiöinä tässä ovat rasismi ja haluttomuus myötäelämiseen, hatusta keksityn tiedon ihannointi, harras keskittyminen oman navan ympärille ja haluttomuus yrittää suhteuttaa asioita toisiinsa.

Tästäkään kriisistä ei ole artikkeleita.

Tuomas Haakana
tuomas.haakana@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi