Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Tuomas
Haakana
tuomas.haakana@ess.fi

Esalainen

Jenni-korsi taipuu ja torjuu ilmastonmuutoksen

Runoilija Jenni Haukio ilmaisi marraskuussa huolensa ilmastoahdistuksen passivoivasta vaikutuksesta aikakauslehti Aarteen sivuilla.

– Pelkään, että syntyy ilmapiiri, jossa ihmiset kokevat, että minun toimillani ei ole mitään merkitystä, runoilija sanoi.

Mutta perataanpa asetelma vertauskuviksi.

Ihmisen suurin ongelma näyttää olevan harhaisuus omasta merkityksestään ja paikastaan maailmassa. Ihmisyksilö on todellakin vain heiveröinen korsi tuulessa, kuten on myös korsi nimeltä Jenni.

Samalla ihmisen tuntuu olevan mahdotonta ymmärtää, miten suuri voima hänessä on. Jos korsi nimeltä Jenni taipuu, taipuu korsi nimeltä Sauli, sitten korsi nimeltä Aaro. Kohta heiluu koko Mäntyniemen pelto.

Korrella nimeltä Jenni on siis suunnaton valta muuttaa kortta nimeltä Jenni ja lopulta koko Mäntyniemeä. Korsi nimeltä Jenni voi kuitenkin vaikuttaa vain ja ainoastaan itseensä ja sitä kautta itseään ympäröivään todellisuuteen – ei esimerkiksi peltoihin nimeltä Kiina, Kanada tai Qatar.

Jenni, korsi, Qatar – aukeneeko vielä?

Entä jos vaihdetaan pelto vaalipiiriksi ja korsi äänioikeutetuksi? Demokratiassa ihminen äänestää ja hänen valitsemansa ehdokas saa yhden äänen. Kun toinen henkilö äänestää, ehdokas saa jo yhteensä kaksi ääntä.

Jenni voi äänestää vain kerran ja vain omassa vaalipiirissään, tässä tapauksessa Mäntyniemessä. Samassa vaalipiirissä ovat äänioikeutettuja ja ehdolla myös Sauli ja Aaro. Hekin äänestävät.

Vaikka Sauli äänestää itseään, Mäntyniemen rouvaksi valitaan kahdella äänellä Jenni. Aaro siis äänestää Jenniä, jolloin Saulin valta virka-asunnon herrana on kerralla keikautettu.

Mutta miksi Aaro äänestää Jenniä eikä itseään? Siksi, että hän tietää tarvitsevansa juuri Jenniä ohjaajakseen ja ojentajakseen, jotta pärjää aikuiseksi asti.

Kaikki tämä voi kuulostaa Jenni-vertauskuvina hieman sekavalta.

Jutun pointti on kuitenkin kertoa, että kysymys ei ole siitä, voiko ihminen vaikuttaa ilmastonmuutoksen torjuntaan yksilönä. Ihmisellä on ääretön valta vaikuttaa itseensä ja itsensä kautta koko maailmaan, jos hän vain tietää miksi taipuu.

Tässä tapauksessa korsi nimeltä Jenni taipuu ja taivuttaa muita, koska hän tietää, miten isoja asioita on pelissä. Ei vain Jenni-korren ja Sauli-korren tulevaisuus, vaan korren nimeltä Aaro ja sen pienen pikkuruisen siemenen, joka Aarosta huomisaamuna irtoaa.

Ihminen siis tekee kuten on parasta, kun hän tietää mikä on parasta. Onneksi joka päivä ainakin yksi uusi korsi oivaltaa – ja joku tulee tietoiseksi valtavista voimistaan muuttaa maailmaa.

Tuulen nimi on tietoisuus.

Tuomas Haakana
tuomas.haakana@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi