Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Ilkka
Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi

Esalainen

Oodi suomalaiselle

Suomalainen. Suomalainen!

Suomalaisen kello soi varttia vaille, jotta suomalainen ehtisi odottamaan, jonottamaan, odottamaan vuoroaan. Etelässä suomalainen etuilee ja tinkaa. Etelässä on sellainen tapa, eikä suomalainen halua loukata tai olla kovin suomalainen. Hän on maailmallinen mielellään mutta suomalainen mieleltään, tuo suomalainen.

Suomalainen haluaa kokonaisratkaisun. Hän solmii monivuotisia tulopoliittisia monimutkaisia, prosenttikorotuksia ja liittoeriä ja kierroksia, vipuvartta markkinoille. Epäjärjestys pelottaa kuin bussipysäkillä, kaikki haluavat sisään eikä jakovaraa nyt ole, ei jakovaraa, ei ketään jakamassa vuoronumeroita.

Suomalaisen on vaikea ymmärtää mutta suomalainen ymmärtää, sillä markkinoiden dynamiikka ja robotisaatio, sitä sellaista on nyt ollut liikkeellä. Vaikeaa liittokierrosta ei halua kukaan ja hallitus – voi tuokaa tupo takaisin, ei Tanskan kinkkua suomalaiseen pöytään, ei lakkoja Suomeen ennen joulua.

Sohvallaan suomalainen miettii ulkomaita, on muitakin maita ja arvoja. Mutta suojatiellä suomalainen on suomalaisuuden suojassa, sillä on heijastinkin, se heijaa ja heijastaa. Sohjon läpi se puskee, hii ja haa, suomalainen tulee sisään. Äänekkäästi se kopistelee jalkojaan, ei saa viedä lunta tupaan. Eteisistä lämpö karkaa ja jäätiköt sulaa, ilmastonmuutos ja kosteusvaurio ovat tulleet meidän suojaisille teille.

Marraskuussa suomalaisella on pimeää, pimeää. Se suosii suomalaista, nyt sen saa halvennuksella. Mustana perjantaina on mustaa, black, mustaa. Suomalainen ostaa suuria kokoja, all-you-can-eat ja perhepakkaus, niin on suomalaisen suomalaisuus halvempaa. Kekkonenkin ostaisi perhepakkauksia, sillä meidän pitää syödä ja juoda ja pissiä, aina vain uudestaan. Kekkonen on totta ja familjeförpacking, suomalainen tietää myös ruotsalaiset. Se haluaa plussapisteet ja bonukset, kaikki tänne mulle vaan ja niin Suomi jatkuu, ikuisesti Suomi.

Suomalainen vaatii pullansa lämpimänä ja maitonsa kylmänä, sillä niin on aina ollut. Suomalainen ei halua karkkiveroa, ei rasvaveroa, ei dieselveroa, ei kiireveroa, ei parkkiveroa, ei roskaveroa, ei läskiveroa, ei sähköveroa, ei luksusveroja. Ei varoitustarroja keskiluokkaan, keskiluokka tappaa, pulla tappaa, viina tappaa ja alkoholi. Kalja tappaa paitsi pikkupanimon ipa, toinen jalka haudassa se huutelee, suomalainen.

Kun lapset ovat lyhyitä ja päivät pitkiä, suomalainen tekee lyhennettyä viikkoa. Viidentenä päivänä se lajittelee muovipussejaan, roskapusseiksi ja näön vuoksi säästöön, 13 senttiä per. Pitää viikata pieniä kolmioita keittiön kaappiin, sillä vihreät arvot ovat saavuttaneet suomalaisen. Suomessa on vihreää, vihreä on Suomen kultaa.

Mutta kun ilta saa, on suomalainen suomalaiselle suursuomalainen. Pikkukengillään se sipsuttelee baariin ja lipsuttelee, on isiemme maa ja äitiemme uhri. Tiskillä suomalainen seisoo kunniaa, Raatteen tie vie yöllä kebabille. Suomi on satayksi ja torjuntavoitto, talia ja ihanaa ja Porilaisten marssi.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi