Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Marjaana
Lahola
marjaana.lahola@ess.fi

Esalainen

Kesäajasta tuli Cloxit

Joko olet ehtinyt unohtaa kellojen kääntämiseen liittyvän tuskasi tältä syksyltä? Pahoittelen. Aion nimittäin nyt raa’asti repiä haavat auki. Kellojen kääntämistä tai kääntämättä jättämistä olisi nimittäin hyvä ajatella myös muulloin kuin päivän-parin ajan keväällä ja syksyllä.

Kellojen kääntämiseen liittyvää ärsytystä ja marmatusta voisi kutsua melkeinpä kansanperinteeksi. Aamu-uniset suomalaiset kapua­vat puolivuosittain nostamaan kelloa seinältä, ihmettelevät mihin suuntaan viisareita pitäisi vääntää, ja laittavat kellon taas takaisin paikalleen. Keväisin äkäisyyttä lisää se, että pitää nousta tuntia aiemmin, vaikka vielä väsyttäisi.

Lopulta äkäisyys tavoitti poliitikot, jotka alkoivat vaatia koko homman lopettamista. Ärtymys ylsi EU-tasolle, jossa hieman hämmentyneen oloisesti todettiin asian olevan selvästi suomalaisille tärkeä.

Seuraavaksi asiaa kysyttiin EU-kansalaisilta. Peräti 4,6 miljoonasta vastaajasta valtaosa halusi eroon kellojen kääntelystä. Uskottava tulos, kunnes muistaa, että EU-kansalaisia on 502 miljoonaa. Mielipiteensä antoi siis meistä vajaa prosentti.

Oli miten oli, EU kehotti lopulta lopettamaan kellojen siirtelyn, ja asia siirtyi jäsenmaiden mietittäväksi. Suomalaisilta kyseltiin, olisiko kesä- vai talviaika parempi vaihtoehto. Talviaika voitti kyselyssä karvanmitalla.

Reilu vuosi sitten satuin tekemään jutun kellojen kääntämisen historiasta, syistä ja terveysvaikutuksista. Pähkinänkuoressa: terveydelle ainakin keväinen kellojen siirto eteenpäin voi olla pahaksi.

Kellojen kääntelyt vanhat syytkin ovat melkoista huuhaata. Energiaa, lämpöä tai (ennenaikaan) kynttilöitä ei kulu lopulta sen vähempää, elimme sitten tunnin etuajassa tai myöhässä. Siinä suhteessa kääntely on puhdas esimerkki hölmöläisten peitonjatkamisesta.

Silti koko juttu oikeastaan huvitti, kunnes tajusin, että ideahan meni läpi. Tuli mieleen, kuinka Brexitin jälkeisenä aamuna britit kääntyivät Googlen puoleen kysymään, ”mikä on EU”. En ottanut kellojen kääntöön kantaa, koska asia ei tuntunut minulle erityisen tärkeältä. Paitsi nyt.

Silläkin uhalla, että vaikutan asian suhteen vastarannankiiskeltä ja jälkikäteen huutelijalta: kellojen kääntämisen lopettaminenkaan ei ole hyvä juttu. Anteeksi vain niille lähipiirin ihmisille, jotka ovat aivan eri mieltä asiasta.

Vaihtoehtoja on kaksi. Yksi on kesäaikaan jääminen. Sitä testattiin Venäjällä, kunnes pohjoisessa asuvat valittivat, etteivät näe talvisin aurinkoa ikinä. Kesäaika talvella tarkoittaisi sitä, että aamulla herääminen olisi vielä nykyistäkin vaikeampaa pimeyden takia.

Toinen vaihtoehto on pysyvä talviaika. Paljon on purnattu aurinkoisten kesäiltojen katoamisesta, mutta vähemmän toisesta asiasta: silloin saattaa herätä auringonpaisteeseen kesällä aamuviiden sijaan aamuneljältä. Pimennysverhojen luulisi ainakin tekevän kauppansa.

On turha itkeä, kun maito on jo maassa, mutta nyt ymmärrän Brexit-nukkujia aiempaa enemmän. Nyt harmittaa sekä heitä että minua.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi