Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Milja
Kungas
@MiljaKungas milja.kungas@ess.fi

Esalainen

Millä hinnalla sinä pyyhkisit toisten pyllyjä?

Puolitoistavuotiaalle pikkupojalle on sattunut päiväkodin pihalla vahinko. Housuissa on muutakin kuin kuraa. Ei kun vaatteita vaihtamaan ja pyykille.

Toisaalla 97-vuotias mummo ei pysty käymään enää itse wc:ssä, hän on vaippojen ja vanhuksista huolehtivien työntekijöiden varassa.

Pyyhkisitkö toisten ihmisten pyllyjä alle 2 000 eurolla kuukaudessa? Aina välillä mietin, onko tässä yhteiskunnassa arvot ihan kohdillaan.

Lastentarhanopettajan lähtöpalkka on kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen mukaan 2 300 euroa kuussa, lastenhoitajan noin 2 000 euroa ja vanhustyöntekijän vajaat 1 900 euroa kuukaudessa.

Palkat ovat työnkuvaan ja työmäärään nähden aivan liian pienet. Toki ihminen on siitä viisas olento, että aika hyvin hän oppii tulemaan toimeen sillä, mitä on tottunut saamaan.

Soisin lasten ja vanhusten parissa työskentelevien saavan kuitenkin työstään nykyistä enemmän rahaa. He huolehtivat ihmisen perustarpeista niin, että paljon sitä lähemmäksi toista ihmistä harva meistä pääseekään.

Jos ne kuuluisat resurssit suovat, heillä on myös aikaa tehdä työnsä rauhassa, ihminen huomioon ottaen. Viime aikoina on vain tuntunut, että ne samat paljon puhutut resurssit eivät aina oikein anna myöten.

Varhaiskasvatukseen sisältyy valtavan paljon erilaista kasvatus- ja paperityötä, osa siitä näkymätöntä. Me vanhemmat kohtaamme lapsen hoitajan aamulla ja iltapäivällä muutaman minuutin ajan. Tajuammekohan edes, miten valtavasti siihen väliin mahtuukaan lastemme eteen tehtyä työtä!

Vanhusten hoitaja puolestaan ehtii ehkä juuri ja juuri hymyn heittää ja pari sanaa vaihtaa. Muuhun hoitajaparalla ei oikein ole aikaa, vaikka haluaisihan hänkin kohdata ihmisen ihmisenä, kiireettä. Monilla ikäihmisillä olisi niin paljon tärkeää sanottavaa, jos vain jollakulla olisi aikaa kuunnella.

Jokin aika sitten Uutissuomalaisen kyselyssä selvisi, että noin joka kolmannessa kunnassa harkitaan lastentarhanopetta­jien palkkojen nostamista. Se on erinomainen signaali. Silti osa kunnista on jo vastannut, että ei aio nostaa palkkoja. Siitä taasen tulee surullinen olo.

Ymmärrän, että monet kunnat rypevät rahavaikeuksissa, miettivät miten tästä selvitään. Ammatissa kuin ammatissa haluttaisiin parempaa palkkaa, mutta mistä sitä kutistuva kansa itselleen saisi.

Silti – työn lasten ja vanhusten parissa täytyy olla kutsumusammatti. Kiitos teille, jotka teette sitä sydämellänne.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi