Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Vili
Uuskallio
@ViliUuskallio vili.uuskallio@ess.fi

Esalainen

Havaintoaseman siirto lämmittää Lahtea

Lahti lämpenee ensi vuonna, ehkä reilustikin. Nyt kyse ei ole ilmaston lämpenemisestä vaan siitä, millaisia tietoja Ilmatieteen laitoksen virallinen havaintoasema Lahden säästä antaa.

Lahden säähavainnot on tehty vuodesta 1961 lähtien omakotialueella Launeella. Perinteikäs havaintoasema poistuu käytöstä ensi kevään tai kesän aikana. Tämän jälkeen Lahden säätiedot tulevat Sopenkorven teollisuusalueelta, jonne Ilmatieteen laitos on jo perustanut uuden mittauspisteen.

Sopenkorven havaintoasema on tuottanut mittaustietoja elokuun puolivälistä lähtien. Kahden ja puolen kuukauden tietojen pohjalta voidaan jo tehdä ensimmäiset päätelmät Launeen ja Sopenkorven paikallisen ilmaston eroista.

Launeen havaintoasema sijaitsee alavalla alueella 78 metrin korkeudella merenpinnasta. Mestarinkadulla viljavaraston vieressä sijaitseva Sopenkorven asema on Salpausselän tuntumassa ja 100 metriä meren pinnan yläpuolella.

Tyynet yöt ja aamut ovat Launeella selvästi kylmempiä kuin Salpausselällä, mikä ilmenee myös elo-lokakuussa tehdyistä mittauksista. Esimerkiksi 29. lokakuuta Launeella mitattiin -7,9 astetta ja Sopenkorvessa samaan aikaan -4,8 astetta.

Elokuun loppupuolella vuorokauden alimmat lämpötilat olivat Launeella keskimäärin kaksi astetta viileämpiä kuin Sopenkorvessa. Syyskuussa ja lokakuussa ero oli noin puolitoista astetta. Enimmillään minimilämpötilojen ero oli jopa neljä astetta.

Launeen ja Sopenkorven päivälämpötilat olivat elokuun loppupuolella lähellä toisiaan. Sen sijaan syyskuussa ylimmät vuorokausihavainnot olivat Launeella keskimäärin puoli astetta lämpimämpiä kuin Sopenkorvessa.

Kuukauden korkein havainto oli Launeella 23,7 astetta ja Sopenkorvessa 23,1 astetta. Ainoastaan kahtena syyskuun päivänä Sopenkorvessa mitattiin korkeampi päivälämpötila kuin Launeella.

Laune voitti Sopenkorven päivälämpötiloissa myös lokakuussa, mutta ero oli vain 0,2 astetta.

Vuorokauden keskilämpötiloissa Sopenkorven havaintoasema näyttää olevan selvästi Launetta lämpimämpi. Elokuun loppupuolella ero oli 0,8 astetta ja syys-lokakuussa 0,6 astetta.

Havaintoaseman vaihtumisessa jännittävää on, miten Lahti jatkossa pärjää hellevertailuissa. Hellepäivien yhden kesän kokonaislukumäärässä on kärjessä Kouvolan Utti, jossa mitattiin 48 hellepäivää vuonna 2010. Lahden Launeella hellepäiviä oli yksi vähemmän.

Nostaako havaintoaseman siirto Lahden Suomen hellepääkaupungiksi? Vai jäävätkö ylimmät päivälämpötilat Sopenkorvessa niin alhaisiksi, että Lahti putoaa helletilastojen mitalisijoilta?

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi