Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Veropäivä, tirkistelyä vai tasa-arvokeskustelua?

Tuolta se tuli ja tuonne se meni – veropäivä. Jokavuotinen verotietojen julkistus on toimituksissa työteliäs päivä ja saa väkeä liikkeelle.

Sivustollemme ess.fi tuli torstaiaamuna muutamassa tunnissa yli satatuhatta tiedonjanoista. Eniten kiinnosti verokone, joka on yhä auki. Koneesta näkee suurituloisimmat maakunnittain ja koko Suomessa.

Onko veropäivä vain tirkistelyä? Onko tulotiedoilla mitään yhteiskunnallista merkitystä?

Suomen äveriäimmät loistavat listojen kärjissä aina poissaolollaan. Missä ovat Herlinit, Ehnroothit ja Bernerit? Sen sijaan tulokuninkaina keikkuu nuoria Supercellin miehiä.

Rikkaimmat osaavat jemmata tulonsa esimerkiksi vakuutuskuoriin. Ja jatkossa he pystyvät tekemään sen entistä paremmin.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus muutti tuoreimmassa budjettiriihessään vakuutuskuorien verokohtelua. Pääoman palautuksissa verolle menee voiton suhteellinen osa pääoman määrästä. Jos voiton osuus on viisi prosenttia koko pääomasta, myös nostettavasta osuudesta viisi prosenttia menee siis verolle. Muu on yhä verotonta.

On myös tilanteita, joissa pääomatuloveroa ei maksa kukaan.

Jos kuorisopimuksen tekijä kuolee ennen kuin hän lunastaa rahansa ulos, perikunta saa määrittää kuoressa olevan omaisuuden päivän hintaan ja maksaa siitä vain perintöveron.

Perintövero on rintaperillisillä perinnön koon mukaan 7–19 prosenttia eli huomattavasti pienempi kuin 30–34 prosentin pääomatuloveroprosentti.

Lisäksi jos perintö voidaan siirtää sukupolvenvaihdoksessa yritysvarallisuutena, päästään vielä huomattavasti pienempään veroprosenttiin, viiteen tai jopa alle kolmeen.

Tulojen verotus on siis kaikkea muuta kuin tasa-arvoista. Syy ei ole varakkaiden, sillä totta kai tarjottu mahdollisuus käytetään. Syyttävä sormi siirtyy poliitikkoihin, jotka eivät tee mitään asian korjaamiseksi.

Ei veropäivä kuitenkaan aivan turha ole. Tulokärjen julkaisun ohessa kerran vuodessa keskustellaan paitsi verotuksen epätasa-arvosta myös tulo- ja varallisuuseroista.

Nousukaudesta huolimatta tuloerot eivät ole kasvaneet. Varallisuuserot sen sijaan ovat nousseet Sipilän hallituksen aikana. Suomen rikkain kymmenys omistaa varallisuudestamme lähes puolet. Sen sijaan kolme köyhintä kymmenystä omistaa yhteensä vain kaksi prosenttia.

Suomalaisten suurituloisin promille eli noin 5 000 henkilöä omisti vuonna 2016 selvästi yli viidenneksen kaikesta pörssiosakevarallisuudesta. Suurituloisimman kymmenyksen osalta vastaava osuus oli 71 prosenttia.

Ilman veropäivää tästäkään asiasta ei olisi ollut juttua.

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi