Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Terhi
Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi

Esalainen

Palvelut pakettiin - entä jos Lahden teatteri yhtiöitettäisiin?

Kävin syyslomalla Turun kaupunginteatterissa. Nelituntinen Taru sormusten herrasta oli nautinto. Tyhjiä paikkoja ei näkynyt – esitys on ollut lähes loppuunmyyty helmikuusta lähtien. Ennen näytelmää pääsin pienelle kierrokselle kulisseihin. Oli mielenkiintoista nähdä, miten paljon muuta kuin näyttelijän työtä esitykset vaativat. Tulevien esitysten pienoismallit olivat kuin kappaleita erikoisista nukkekodeista. Oikeiden lavasteiden rakentaminen vasta kiehtovalta näyttikin, menossa oli esimerkiksi valtavan kokoisten, teurastettujen pahvisikojen rakentaminen helmikuussa aloittavaan Hamletiin. Lavastajat, pukusuunnittelijat, ompelijat ja monet muut tekivät töitään upeissa tiloissa – 56-vuotiaan teatteritalon peruskorjaus ja laajennus valmistui vuosi sitten.

Kun talo avattiin evakkotaipaleen jälkeen, kaupunkilaiset tungeksivat ilmaisille talokierroksille. Tänä syksynä kierroksia on jatkettu maksullisina kymmenen euron hintaan, ja nekin ovat loppuunmyytyjä. Monet pysähtyvät myös kahville tai syömään teatteritaloon. Katutason palveluiden lisäksi talossa on tiloja yksityistilaisuuksille ja ryhmien ruokailuille – niihin panostettiin remontissa.

Käynnin jälkeen oli pakko tarkistaa, onko Lahdessa vastaavia kurkistuskierroksia kulisseihin. Onhan niitä, mutta ei säännöllisesti sovittuina päivinä. Pitää siis itse nähdä vaivaa ja kysyä ryhmälleen kierrosta.

Lahdessa on toki paljon uraauurtavaa yleisötyötä: draamakasvatusta, teatterikaveritoimintaa ja Avolava-konseptia.

Lahden kaupunginteatteri on kaupungin taseyksikkö, ei oma yhtiönsä. Monissa muissa kaupungeissa kaupunginteatterit on yhtiöitetty, niin myös Turussa.

Lahdessakin on keskusteltu siitä, että teatterista tulisi oma yhtiönsä, ehkä osa tapahtumayhtiö KOKO Lahtea, johon on yhdistetty Sibeliustalo ja Lahden Messut. Ensi vuoden talousarvioesitykseen on kirjattu, että teatterin yhtiöittämistä selvitellään. Tämä ei ole ensimmäinen merkintä asiasta – yhtiöittämistä on palloteltu vuosia. Jotkut poliitikot ovat suhtautuneet yhtiöittämisajatukseen nihkeästi sillä perusteella, ettei fuusiosta juuri säästöjä syntyisi.

Entä jos kysyttäisiinkin, mitä uutta sillä voitaisiin luoda asiak­kaille, mitä uutta kassavirtaa voisi odottaa? Teatterihan tekee hienoa työtä, eikä ohjelmiston takia todellakaan tarvitse matkustaa muualle.

Eikö tänne voitaisi houkutella ihmisiä vaikka pienille tapahtumamatkoille, joille rakennettaisiin valmiita ohjelmia, teemaruokailuja ja majoituksia. Jos asiakas saisi samalta luukulta tai samasta nettiosoitteesta valittua yhdelle päivälle teatterin, toiselle konsertin – kenties osalle seuruees­ta messuliput sekä illallisia ja majoituksia, eikö voisi olettaa, että Lahden vetovoima kasvaisi?

Kaikkea tätä voisi kenties tehdä myös kaupungin taseyksikössä, mutta veikkaisin, että osakeyhtiössä se olisi sujuvampaa. Ja kun Sibeliustalo ja messut jo ovat yhdessä yhtiöissä, eikö sinne olisi luontevaa yhdistää myös teatteri ja orkesteri – edes myynnin ja markkinoinnin verran?

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi