Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Anne
Honkanen
anne.honkanen@ess.fi

Esalainen

Kannustaisiko lukudiplomi aikuisia lukemaan?

Kirjailija Juha Itkonen ja joukko muita kirjallisuuden asiantuntijoita keskusteli viikonvaihteessa televisiossa siitä, miten lapset saataisiin lukemaan enemmän kirjoja. Kysymys on ollut ajankohtainen kauan, sillä lasten lukemiseen käyttämä aika on vähentynyt jo pitkään.

Lukuharrastuksen hiipumisen lisäksi niiden lasten määrä, jotka eivät lue koskaan, on korkea. Kaksi vuotta sitten uutisoitiin, että esimerkiksi 10-vuotiaista vain alle puolet luki kirjoja vähintään kerran viikossa. Yli puolet ei siis lukenut kirjoja lainkaan.

Luultavasti tilanne ei ole kahdessa vuodessa tästä parantunut, jos tv-ohjelman asiantuntijoiden huolesta voi jotain päätellä.

Tilanne ei kuitenkaan ole ihan näin yksiselitteinen. Monet lapset lukevat, mutta eivät välttämättä kirjoja. Lapset viihtyvät netissä ja lukevat siellä monenlaisia tekstejä.

Lapsi, joka ”ei lue koskaan”, saattaa kuin huomaamattaan ahmia netissä pitkiäkin tekstejä.

Harvemmin netissä kuitenkaan keskitytään lukemiseen pitkäjänteisesti, kuten vaikkapa laajaa romaania tai tietokirjaa lukiessa. Pitkiä, keskittymistä vaativia ja entuudestaan vieraita asioita sisältäviä tekstejä kannattaisi lukea, sillä kaiken järjen mukaan niiden uskoisi kehittävän lukutaitoa.

Tv-ohjelman keskustelijat olivat vankasti sitä mieltä, että vanhempien oma lukuharrastus kannustaa jälkikasvuakin lukemaan. Samalla he uskaltautuivat pohtimaan, vaikuttaisiko lasten lukuharrastuksen vähenemiseen, että vanhemmat eivät itsekään enää vietä kirjan ääressä yhtä paljon aikaa kuin aikaisemmin?

Siinä saattaa olla vinha perä.

Olisiko aikuisten lukudiplomista apua siinä, että aikuisetkin alkaisivat lukea enemmän? Koululaisillehan kirjastojen lukudiplomeita on ollut jo pitkään.

Ajatus ei ole uusi. Googlettelu paljasti, että aikuisten lukudiplomi on käytössä ainakin Jyväskylän seudun kirjastoissa. Keskikirjastojen nettisivuilla lukudiplomin kuvaillaan olevan rento, lukemaan innostava vinkkilista, jota ei tarvitse suorittaa. Aikuisten lukudiplomiin voi lukea myös e-kirjoja tai kuunnella äänikirjoja. Äänikirjat auttavat, jos aikuisella on jokin lukemisen este. Voisiko lasten lukudiplomeissakin olla samanlaisia muokkauk­sia niille, joilla lukemisessa on vaikeuksia?

Lasten lukuharrastuksen kannustaminen on niin tärkeää, että aikuistenkin on syytä kantaa kortensa kekoon kaikin mahdollisin tavoin.

Haastankin Lahden kaupunginkirjaston aikuisten lukutalkoisiin: perustakaa aikuisille oma lukudiplomi.

Ilmoittaudun suorittamaan sitä ensimmäisten joukossa.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi