Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

Jokamiehenoikeuksista kulttuuriperintöä

Jokamiehenoikeudet ovat meille suomalaisille niin itsestään selviä, ettei niitä ole liiemmälti tullut ajatelleeksi. Luonnossa liikkumisen kulttuurin imee itseensä jo lapsena, jos luonnossa tulee liikuttua.

Meille on selvää, että voimme marjastaa ja sienestää missä vain ja että voimme kulkea myös merkittyjen reittien ulkopuolella melkein missä vain, ellei sitä ole erikseen kielletty. Vesillä voi liikkua kohtalaisen vapaasti sekä sulan että jään aikaan, rannoilla voi käydä uimassa. Teltan voi pystyttää kohtalaisen vapaasti.

Yhtä lailla ymmärrämme, mitä jokamiehenoikeuksiin ei kuulu: meluaminen, leiriytyminen mihin vain, nuotion sytyttäminen mihin vain ilman maanomistajan lupaa tai marjojen ja sienien keruu jonkun pihapiiristä.

Suurin osa ihmisistä myös tajuaa, ettei jokamiehenoikeuksiin kuulu luonnon turmeleminen, eläinten häiritseminen tai puiden hakkaaminen nuotiotarpeisiin. Maastossa ei myöskään saa ajella moottoriajoneuvolla, eikä virveliä tai katiskaa voi nakata mihin vain.

Esimerkiksi Metsähallituksen ylläpitämästä Luontoon.fi-sivustosta näkee, että lista asioista, jotka ovat sallittuja, on jopa lyhyempi kuin kiellettyjen tekemisten lista. Kaikki kiellot ovat järkeenkäypiä ja suurin osa suomalaisista hallitsee ne itsestäänselvyyksinä.

Suomen Latu hakee jokamiehenoikeuksia Unescon maailmanperintölistalle aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. On hieno idea vaalia vuosisataista, arvokasta perintöä ja kertoa myös muulle maailmalle siitä, mitä täällä on mahdollista tehdä. Jo ehdotus maailmanperintöluetteloon hakemisesta nostaa jokamiehenoikeuksien arvostusta myös kotimaassa, niin itsestään selvinä kuin niitä pidetäänkin.

Kun Suomea kaupataan turisteille mahdollisuuksien maana, kannattaa silti myös nuo pienet rajoitteet kertoa. Jokamiehenoikeudet eivät tarkoita luonnon riistämistä tai tunkeutumista minne vain, vaan se antaa oikeuden nauttia luonnosta kenen tahansa mailla luontoa ja asukkaita kunnioittaen.

Jokamiehenoikeudet voivat siirtyä sukupolvilta toisille vain, jos niitä opetellaan käyttämään. Oikeuksia harvoin annetaan ilman velvoitteita, ja metsässä liikkuessa kannattaa myös muistaa, että usein jalat tallaavat yksityisomistuksessa olevan metsän polkuja. Oikeus kulkea jossakin ei tarkoita, että paikka on oma.

Lisäksi jokamiehenoikeuksia rajoitetaan luonnonsuojelualueilla, luonnonpuistoissa ja kansallispuistoissa eri tavoin. Esimerkiksi kansallispuistoissa ei voi pystyttää telttaansa minne haluaa ja myös ne muodikkaat kivikasat, joita joka paikassa näkee, ovat ihmisten kädenjälkinä roskaamista.

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi