Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Ikuinen kesä on turvallinen valinta

Jo neljännesmiljoona suomalaista on käynyt Otakantaa.fi-sivustolla äänestämässä, tulisiko Suomessa siirtyä pysyvästi kesä- vai talviaikaan. Ennätys ehtii hyvin vielä parantua, sillä digiuurna on auki vielä ensi perjantaihin. Muilla avoimilla äänestysaiheilla on ollut korkeintaan joitakin satoja äänestäjiä.

Talvi- vai kesäaika? Eihän sitä tarvitse edes miettiä. Komppaan kollegaani Mikael Hoikkalaa, joka kirjoitti kesäajan puolesta tällä palstalla jo vuosi sitten: ”Valoisat kesäillat ovat ehkä kauneinta mitä Suomessa on. En halua yhtään pimeämpiä iltoja. Kuka haluaa?”

Nyt Liikenneturva on lyönyt peliin vielä kunnon ässän: kesäaika on turvallisempi valinta.

Auringonlaskun aikaan liikutaan enemmän ja silloin tapahtuu enemmän onnettomuuksia kuin auringonnousun aikaan, Liikenneturva perustelee ja kiteyttää: ”Lisää valoa iltaan hyödyttää siis enemmän kuin aamusta vähenevä valo haittaa.”

Kansainvälisten tutkimusten mukaan jalankulkijoille ja moottoriajoneuvoissa olijoille koituisi parhaimmillaan kymmenen prosenttia vähemmän onnettomuuksia kesä- kuin talviajassa.

Liikenneturva tarkasteli asiaa myös itse: Onnettomuustietoinstituutilta saatujen kuukausi- ja kellonaikatietojen perusteella aamuruuhka ei ole yhtä onnettomuusaltis kuin iltapäiväruuhka. Kaikkein eniten onnettomuuksia tapahtuu kello 15–17. Kesäaika tietäisi vuosittain peräti 650:tä onnettomuutta vähemmän kuin talviaika.

Talviajan kannattajat rakastavat valoisia aamuja. Suurin osa suomalaisista kuitenkin kiiruhtaa aamuisin päiväkotiin, kouluun, opiskelemaan tai töihin. Valosta ei ehdi nauttia.

Iltapäivä on eri juttu: silloin on aikaa ulkoilla. Monella on kynnys lähteä lenkille pimeässä tai keinovalossa. Yksi tunti ei ole paljon, mutta se tunti on vuoden joka päivä.

Emme enää elä agraariyhteiskunnassa, jossa kukko herättää pellolle töihin. Aikaa vietetään sisällä koneen ääressä. Ihmiset myös nukkuvat ja valvovat myöhempään kuin ennen vanhaan.

Kesäajan vaikutukset ovat positiivisia myös aamulla. Ainakin minut aurinko herättää usein liian aikaisin. Tämä heijastuu sitten iltapäivällä väsymyksenä. Siksi en pistäisi pahitteeksi aamun sarastamista nykyistä myöhemmin.

Pian nähdään, tietääkö kansa. Lopullisen sanan sanovat kansanedustajat.

Joka tapauksessa on positiivista, että kellojen veivaamisesta päästään. On myös ollut hienoa huomata, että suomalaisella kansalaisaloitteella voi olla vaikutusta Euroopan unionin laajuisesti. Muutoshan lähti vireille espoolaisen perheenisän Matti Hietasen aloitteesta.

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi