Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Matti
Eve
@EveMatti matti.eve@radiovoima.fi

Esalainen

Huutonauraen pankkiin

Me suomalaiset veronmaksajat olemme vätystelijöitä. Kustannuksellamme saa näemmä tehdä mitä vain ja me seuraamme sivusta kädet taskussa haaroihin puhaltelemalla.

Viimeaikaiset kansanedustajien härskit taloudelliset vedätykset kiinnostaa meitä kyllä, mutta mitään emme tee. Kaiken maailman hakkaraiset ja toivolat tunkevat käsiään takataskuihimme. Hiljaa mielessämme kiroamme, mutta siihen paheksuntamme sitten jääkin.

Kansanedustaja Jani Toivolan (vihr.) tapaus lienee yksi kaikkien aikojen härskeimmistä. Edustaja on sairauslomalla ja kiertelee samaan aikaan valistamassa koululaisia. Hän ei tee tätä ilmaiseksi, vaan rahastaa keikat taskuunsa. Kaikki tapahtuu veronmaksajien kustannuksella päätyön ohessa.

Kilpailevat puolueet kyllä paheksuvat moista rosvousta julkisesti. Omat puoluetoverit eivät. Poliitikkojen paheksunnassa tuoksuu kyllä vahva epäuskottavuus. Heidän kannanottonsa jää ontoksi, sillä heidänkin takaraivoissaan kummittelee, että seuraava ”sankari” voi löytyä omista riveistä.

Kansa metelöi, mutta se jää lähinnä lehtijuttujen ja somen kommentointiosioihin. Siellä saa paheksunnalle sympatiaa, mutta mikään ei muutu. Kuinka paljon kansan kustannuksella saa pitää hauskaa, ennen kuin kannentiiviste palaa pohjaan? Viimeaikaisten esimerkkien valossa vielä on pitkä matka siihen, että me veronmaksajat oikeasti lähtisimme kaduille mieltä osoittamaan. Barrikadeille nouseminen on meille vierasta. Ei se kapinointi välttämättä mitään muuttaisi, mutta antaisi signaalin, mikä on kansan mielestä oikein ja mikä väärin.

Meillä suomalaisilla on terve moraali. Me tiedämme mikä on oikein ja mikä väärin. Juridiikkaa emme aina ymmärrä, mutta etiketin ja moraalin osaamme. Pitäisikö näiden rötöstelevien kansanedustajien itse tehdä johtopäätöksiä ja erota tehtävästään? Pitäisi, mutta näin ei tule tapahtumaan.

Suomalaisessa työyhteisössä on paljon pienemmästäkin rikkeestä saanut saappaasta takapuskuriin. Tiedämme tarinoita, kuinka jokin onneton ruuhka-apulainen on mennyt syömään hampurilaisravintolassa roskiin menevän purilaisen ja siitä on seurannut lopputili. Juridisesti ok, mutta moraalisesti ei.

Kansanedustajien olettaisi toimivan esimerkillisesti, mutta toive ei vain toteudu. Kyllä heitäkin tulee kohdella aivan samoin kuin meitä tavallisia veronmaksajia? Puoluetoverinsa eivät heitä tuomitse. Jos jotain ylipäätään kommentoidaan, niin ongelma sivutaan ja keskitytään epäolennaisuuksiin, kuten Toivolan tapauksessa. Vihreät ilmoittivat pohtivansa edustajilleen uusia moraalisia käyttäytymissääntöjä. Eikö aikuisilla kansanedustajilla luulisi juuri moraali ja etiikka olevan hallussa?

Me veronmaksajat jäämme vain odottamaan seuraavia vaaleja, missä meillä on teoreettinen vaikutusvalta.

Sitä ennen saamme aitiopaikalta kokea, kuinka härskeimmät oman edun tavoittelijat ruopivat otsanahkojamme rullalle ja huutonaurun siivittämänä kävelevät pankkiin.

Matti Eve
matti.eve@radiovoima.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi