Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Millamari
Uotila
millamari.uotila@ess.fi

Esalainen

Studio Julmahuvin sketsi opettaa meille kaiken tarpeellisen kriisistä selviytymisestä

On talvinen päivä jossakin päin suomalaista maaseutua. Maatalon pihaan ajaa taksi. Ulos astuu horjahteleva mies, joka hankeen kaaduttuaan alkaa vuolaasti tunnustaa töppäyksiään. Mies on juonut rahat, ja liitto on pilalla. Lepytykseksi mies on tuonut vaimolleen piirakan. Paitsi että hän onkin syönyt sen.

”Minä olen syönyt sen piirakan!”, mies parahtaa.

Se, mitä tapahtuu seuraavaksi, on ehtaa selviytymisopasta.

Studio Julmahuvin kuuluisin sketsi Roudasta rospuuttoon on tarina suomalaisen miehen hurjasta luonnosta, ”perkeleiden kesytyksestä”. Se laittaa leikiksi Kahdeksan surmanluodin musertavan synkkyyden ja Murheellisten laulujen maan lumihangen, poliisin ja viimeisen erheen. Reppanampi versio Turmiolan Tommista on kuitenkin vain viitekehys. Oikeasti päähenkilömme Joke opettaa meille kaiken tarpeellisen kriisien hallinnasta.

Jos Suomen parhaaksi äänestetty sketsi ei ole tuttu, voit katsoa sen Yle Areenasta (jakso 2), sillä Yle on tänä syksynä näyttänyt 20 vuotta vanhan sarjan uusintana.

Näillä opeilla teemme toisillemme hyvää, toteutamme onnistunutta kriisiviestintää ja vältämme myöhemmin kaduttavat some-raivoilut.

Oppi yksi: Tunnusta virhe.

Kun tulee tunaroitua tai ihan huomaamatta pahoitettua lähimmäisen mieli, tunnusta erhe ja pyydä anteeksi.

Oppi kaksi: Hyödynnä tunnekuohut.

Vahvojen tunteiden nostattama energiapiikki kannattaa kanavoida hyödylliseen tekemiseen. Syyllisyyden, uhman tai vihaisuuden puuskassa on hyvä hakata halot ja luoda lumet niin kuin elokuvan päähenkilökin tekee.

Oppi kolme: Jäähdyttele.

Ennen äkkipikaisia päätöksiä on hyvä hetkeksi hidastaa ja viilentää ajatuksia. Jos et vielä saanut sketsiä pyörimään, selvennettäköön, että päähenkilömme jäähdyttää itsensä mitä kirjaimellisimmin avannossa. Mikään ei kuitenkaan estä tulkitsemasta tekoa vertauskuvallisemmin.

Oppi neljä: Syö ja tarjoa kaverillekin.

Herkullisen ruuan, erityisesti pizzan, lepytysvaikutus on mitä parhain. Avannossa lilluvalle Jokellekin tyrkytetään pizzalistaa, jotta perheen vastaanotto olisi suopeampi.

Vastuuvapauslausekkeena mainittakoon tosin, että konstin vaikuttavuus jää sketsissä avoimeksi, mutta näinhän konsulttibisnes ja self help -oppaatkin toimivat: tärkeintä on luoda ohjeistus ja toimintamalli.

Emme tiedä, pääsikö päähenkilömme pizzeriaan asti, mutta ainakin hän hakkasi halot ja loi lumet – naapurin pihasta.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi