Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Janne
Nieminen
janne.nieminen@ess.fi

Esalainen

Armeijan arjen tasavertaisuus ontuu

Kiusaamista, rasitusvammoja, seksuaalista häirintää. Kaisa-Maria Töllin uutuuskirja Häiriö! Nainen intissä maalaa synkeää kuvaa varusnaisten arjesta. Kun kulutin aamuja Hämeen rykmentissä kymmenisen vuotta sitten, joukkueessani palveli muutamia naisia. Vaikka kiusaamista tai häirintää en havainnut, upseereiden lohkaisut olivat sen verran rasvaisia ja sovinistisia, että Töllin maininta varusnaisille tyypillisestä ulkopuolisuuden kokemuksesta ei hämmästytä.

Asepalvelusta on tarkasteltu viime aikoina paljon juuri sukupuolten tasa-arvon vinkkelistä. Syytä onkin: pelkästään miehiä koskeva velvollisuus on jo itsessään ongelmallinen.

Jos taas jopa neljännes naisista jättää palveluksen kesken epäasiallisen kohtelun vuoksi, Puolustusvoimilla on paljon pohdittavaa. Oman kokemukseni perusteella tasavertainen kohtelu ontuu armeijassa muutenkin kuin sukupuolimittarilla.

Suurimman pettymyksen aiheutti se, miten siviilielämän rooli tuntui vaikuttavan esimiehiltä saatuun kohteluun. Joukkueessani oli esimerkiksi muutamia juniorisarjoissa pärjänneitä urheilijoita, joilla oli vaikeuksia sopeutua tiukkaan kuriin ja tasapäistäviin sääntöihin. Heidän toilailujaan katsottiin enimmälti läpi sormien. Varusmiesjohtajia vastaan pullikointi tai humalassa kasarmille saapuminen eivät aiheuttaneet kummempia kurinpalautustoimia.

Jos taas pärstäkertoimeltaan vähemmän miellyttävä henkilö hölmöili, rangaistukset lankesivat yleensä myös sivullisten niskaan. Kerran eräs joukkueemme jäsenistä keksi varuskunnan ruokalasta poistuessaan laittaa palamattoman tupakan suupieleensä jo sisätiloissa. Seurauksena koko joukkueen iltavapaat vaihtuivat rattoisaan juoksenteluun ja ryömimiseen Hennalan sateisissa metsissä.

Koska viikonloppuvapaat olivat keitaita erämaassa, valtaosa odotti viikonlopuksi kasarmille jäävän virka-apuosaston nimeämistä kauhulla. Nastataululle ilmestyneisiin listoihin suhtautuivat tyynesti vain urheilijat. Aina kun joku heistä oli vaarassa menettää viikonloppuvapaansa, puhelu urheilujoukkueen valmentajalle ratkaisi asian. Tämä otti yhteyttä armeijayksikön esimieheen, ja pian listoilla oli uudet nimet.

Kaisa-Maria Tölli ehdottaa tasa-arvon parantamiseksi siirtymistä sukupuolineutraaleihin kutsuntoihin ja kaikkia koskevaan kansalaispalvelukseen. Se olisi nykyaikaa. Rakenteellisten korjausten lisäksi armeijan arkisissa käytännöissä soisi kiinnitettävän erityishuomiota siihen, että jokainen identtisiin kurkkusalaattiasuihin puettu henkilö todella seisoo samalla viivalla sukupuoleen tai siviilielämän asemaan katsomatta.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi