Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Milja
Kungas
@MiljaKungas milja.kungas@ess.fi

Esalainen

Kun osaajia kuormitetaan liiaksi, he eivät kykene enää parhaaseensa. Vaarallinen tie.

Tunnustan, että pidän työpaikalla itsepintaisesti kiinni päivittäisistä kahvitauoista ja lounaasta. Vaikka työthän eivät tekemällä lopu eikä pikkutauoille olisi oikein aikaakaan.

Onneksi muutama kollega tekee samoin. Tauot ovat tärkeitä. Ne ovat tärkeitä työn rytmittämiselle ja aktiivisesta työnteosta palautumiselle. Jos ihminen paahtaa menemään aamusta yöhön tauotta, seuraukset voivat olla vakavat. Hermostuneisuutta, virheitä, alisuoriutumista, terveydentilan heikkenemistä, ahdistuneisuutta myös vapaa-ajalla. Pahimmillaan elämä loppuu.

Tauoilla on merkitystä myös työhyvinvoinnille ja työpaikan ilmapiirille. Väsyneet, pää punaisena paahtavat ihmiset kokevat tekevänsä jotakin elämää suurempaa, kun eivät hellitä hetkeksikään työnteosta. Jotkut ehkä jopa kyttäilevät toinen toistensa kahvitaukojen määrää tai mittaa ja toteavat halveksuen, kuinka heillä on niin kiire, että he eivät mitenkään ehtisi iltapäiväkahveille.

Miten ilahduttavaa on välillä siirtyä töiden parista puhumaan jostakin ihan muusta: ihmettelemään paikallispoliitikon viimeisintä tempausta, haukkumaan uutta televisiosarjaa tai kysymään vaikka työkaverilta, mitä hänelle kuuluu.

Talouselämä kirjoitti vastikään ilmiöstä nimeltä attention deficit trait eli ADT. Se tarkoittaa suomeksi ehkä keskittymiskykyvajetta. Amerikkalainen lääkäri Edward M. Hallowell alkoi puhua ilmiöstä jo 1990-luvulla.

Yhä useampi nykyisessäkin työelämässä mukana oleva tunnistaa varmasti kuvailusta itsensä. Ihminen on elänyt liian pitkään kiireistä elämää, tehnyt montaa asiaa samanaikaisesti, jättänyt tauot pitämättä, hyppinyt tehtävästä toiseen ja laiminlyönyt unen.

Tämän kaiken seurauksena aivot eivät enää toimi normaalisti. ADT:stä kärsivän ihmisen saadessa rauhallisen työtilan ilman melua ja keskeytyksiä, hän ei osaakaan käyttää sitä enää hyväkseen. ”Kun hän tekee yhtä asiaa, mieleen tulvii muita asioita. Ihminen työskentelee ahkeran oloisesti, mutta kokee, ettei saa mitään aikaan”, Talouselämän jutussa kerrotaan.

Organisaatiot ovat täynnä osaajia. Kun heidät kuormitetaan liiaksi, he eivät kykene enää parhaaseensa. Vaarallinen tie.

Aion jatkossakin käydä yläkerran kuppilassa aamuteellä, lounaalla ja iltapäiväteellä. Nauraa, itkeä, hämmästellä ja turhautua työkavereiden kanssa ääneen. Viime aikoina olen pyrkinyt vaihtamaan kahvin teehen, koska vatsa on ollut välillä tosi kipeä, ja esimerkiksi kahvi tuntuu närästävän. Mies tarjoili diagnoosiksi stressiä ja alkavaa vatsahaavaa. Mene tai tiedä, en ole ehtinyt vielä käydä lääkärissä kysymässä. Koska on muka niin kiire.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi