Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Anne
Honkanen
anne.honkanen@ess.fi

Esalainen

Voisitko ostaa taidetta netistä?

Netti on tehnyt kuvataiteen ostamisesta aiempaa helpompaa. Teoksen ostamista varten ei tarvitse lähteä edes galleriaan, jos sen kynnys tuntuu liian korkealta. Aika monien gallerioidenkin sivuilla pääsee selailemaan myös teoksia. Sama mahdollisuus on tietenkin myös taiteilijoiden omilla kotisivuilla. Ei siis muuta kuin nettisivut auki omalla kotisohvalla, ja teoksia selailemaan.

Taidetta netistä -hakusanat nostavat esille pitkän listan taidetta välittäviä kotimaisia nettikauppoja.

Lahden Taidelainaamon nettisivutkin löytyvät hakutulosten joukosta. Taidelainaamo on paikallinen, pitkän linjan toimija, joka välittää Lahden Taiteilijaseuraan, Lahden Taidegraafikoihin ja Valokuvataide ry:hyn kuuluvien taiteilijoiden teoksia. Taidelainaamon nettisivujen mukaan seurojen jäseninä on noin 230 taiteilijaa, joiden teoksia on tällä hetkellä lainaamon valikoimissa yli 800.

Lainaamon nettisivuilla voi tehdä hakuja taiteilijan, teostyypin, tekniikan, koon, hinnan, aihesanan ja jopa värin mukaan. Enää puuttuu oikeastaan mahdollisuus kokeilla virtuaalisesti, miltä valittu teos näyttäisi oman kodin seinällä.

Avainsanoista löytyy esimerkiksi Lahti-aihe, joka saattaa kiinnostaa kotiseuturakkaita taiteen ystäviä. Ja jos on etsinyt nimenomaan öljy(maalausta) pizzalaatikolle tehtynä, sillekin löytyy oma kategoriansa – joka tosin oli ainakin viime viikolla tyhjä.

Jollekin taiteilijan nimi saattaa olla juuri se juttu, joka ratkaisee teoksen hankinnan. Pääkaupungissa toimivasta Helsingin taidelainaamosta häviävät kuulemma hyvin nopeasti teokset, joiden tekijöiden uutisoidaan saaneen isoja apurahoja. Ehkä moni ajattelee tekevänsä vielä edullisen hankinnan ennen kuin taiteilijan ura lähtee lentoon ja teosten hinnat nousuun.

Taidelainaamo on hauska konsepti, sillä toisin kuin nimi antaa ymmärtää, suuri osa lainaamosta lainatuista teoksista päätyy lainaajien omistukseen. Pikemmin kyse on korottomasta osamaksujärjestelmästä. Osamaksulla voi hankkia taidetta myös muista taiteen nettikaupoista sekä gallerioista.

Kotimaisten nettikauppojen kautta suomalaistaide voi – ainakin teoriassa – levitä helposti myös ulkomaille. Suomalainen nettikauppa Taiko uutisoi taannoin aloittaneensa kansainväliset toimitukset.

Vaikka taidetta voi tilata netistä, kaipaan sitä, että pääsen näkemään teoksen ”livenä”. Taiteen ostaminen ei ole yhtä arkipäiväistä kuin ruokakaupassa käyminen, joten hankinnan tekemisestä varmistuu mielellään paikan päällä. Sitä paitsi on tosi mukavaa mennä galleriaan katselemaan teoksia. Se on ilmaista ja mieltä virkistävää!

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi