Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Emmi
Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi

Esalainen

Sijoittamisesta tuli yleinen puheenaihe

Yllätyin vähän, kun maanantain Etlarissa kerrottiin, että 76 prosenttia kyselyymme vastanneista lukijoista ei puhu sijoittamisesta ystäviensä kanssa. Tuntuu, että omassa tuttavapiirissä sijoittamisesta on tullut yksi yleisimmistä kahvipöytäkeskusteluista, vaikkei kenelläkään meistä ole erityisen paljon rahaa. Tai ehkä juuri sen takia kiinnostaakin, mihin kukakin kymppinsä sijoittaa, jotta pienistä summista saisi mahdollisimman paljon irti. Naiset sijoittavat rahastoihin, kerrottiin jutussa, ja sama tuntuu olevan totta kaverienkin keskuudessa.

Itsekin säästän pankin rahastoon, mutta hiljattain kuulin, ettei se olekaan ehkä järkevin sijoituspaikka. Pankki kauppasi rahaston asuntolainan yhteydessä, eikä siinä hötäkässä tullut ehkä tarpeeksi tarkkaan mietittyä rahaston kuluja ja ominaisuuksia. Nyt pitäisi jaksaa vertailla, mitä mahdollisuuksia muissa rahastoissa olisi.

Tietoa sijoittamisesta on nyt helppo saada, vaikkei syvällinen perehtyminen aiheeseen kiinnostaisikaan. Olen pistänyt merkille, että esimerkiksi naistenlehdissä on nykyään usein hyvin kansantajuisia juttuja sijoittamisesta, todella moni tavallinen ihminen pitää aiheesta blogia ja Facebookin keskusteluryhmissä vaihdetaan vinkkejä ja mielipiteitä. Rahasta taviksen näkökulmasta kirjoittavista toimittajistakin on tullut jonkinlaisia puolijulkkiksia, joiden näkemyksiä kuunnellaan, ja jotkut järjestävät lyhyitä kursseja sijoittamisesta.

Tälle ajalle ominaista on se, että rahalla halutaan ostaa aikaa eikä tavaraa. Moni sijoittaa ja säästää, koska toivoo, että voisi tulevaisuudessa tehdä vähemmän töitä. Viikonlopun Helsingin Sanomissa oli haastateltu parikymppistä opiskelijaa, joka ei ollut edes ehtinyt työelämään, mutta haaveili jo eläkkeelle jäämisestä. Vaikka tulevaisuuteen on järkevää varautua, meidän kannattaisi ehkä yhteiskuntana miettiä, mitä nykyisestä työelämästä kertoo se, että kaikki haluavat siitä eroon niin pian kuin mahdollista.

Itseäni risoo välillä seurata so-siaalisessa mediassa, miten joku ”säästää” kahdessa kuukaudessa rahat viiden tonnin käsilaukkuun samalla kun itse yrittää saada sivuun ylimääräisen viiskymppisen pahan päivän varalle. Säästäminen on vaikeaa, jos rahat eivät muutenkaan meinaa riittää, mutta aina kannattaa yrittää. Vaikka lehdet pursuavat nykyään inspiroivia tarinoita miljonääreistä, pienellä budjetilla säästävän kannattaa etsiä esikuvaa lähempää. Monella meistä on isovanhemmat, jotka ovat säästäneet pienistä rahoista kaikessa hiljaisuudessa koko elämänsä, kylläkin töitä eläkeikään asti tehden. Sitä ihailen.

Vaikka olisihan se tosiaan ihanaa jäädä pois töistä. Tai edes ostaa se laukku.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi