Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Mervi
Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi

Esalainen

Voiko ihminen huutaa kadulla ettei jaksa?

Kaikki stressaavat joskus. On lyhytkestoisia stressejä ja toisaalta stressitila saattaa kestää vuosien ajan. Sairastelu, taloudelliset vaikeudet tai epävarmuus tulevaisuudesta aiheuttavat sitä, vaikka ihminen ei tajuaisi stressaavansa. Tulee outoja tuntemuksia ja elimistö reagoi yllättävillä tavoilla.

Kun korvissa suhisee, sydän hakkaa ja vatsasta kouristaa ja tavarat putoilevat käsistä, ihminen saattaa poiketa hakukoneella ja tehdä stressitestin.

Tosi stressaantunut ei tarvitse testiä tehdäkseen diagnoosin. Elinkumppani ja ystävät kyllä tekevät sen hänen puolestaan ja sitten tulee riitaa, kun toinen hyvän hyvyyttään sanoo että ”sun pitäis harrastaa joogaa” ja stressaantunut sihisee leukaperät jäykkinä yhteen purtujen hampaiden takaa että ”älä sä nyt enää kerro mitä pitäisi tehdä”.

Stressi on tilanne, jossa ihmiseen kohdistuu enemmän haasteita ja vaatimuksia kuin tämä pystyy täyttämään eli arkikielellä paukut eivät riitä. Jopa myönteiset muutokset elämässä voivat laukaista tämän tilan, eikä kaikki stressi olekaan haitallista. Kesto ratkaisee, miten vaarallisesta asiasta on kyse. Pitkittyessään se voi viedä hengen.

Melu, kiire, sopimaton työ ja liialliset vastuut aiheuttavat sitä. Kiusaaminen, onnettomuus, arvostuksen puute ja usein työelämässä koetut kohtuuttomat vaatimukset aiheuttavat sitä, sanoo lääkäriseura Duodecim.

Seuraa pitkä lista oireita: ärtymys ja aggressiot, väsymys, ahdistus, muistiongelmat, vaikeus tehdä päätöksiä, sydämen tykytys, selkäkivut, vatsavaivat, finnit, hikoilu, toistuvat flunssat ja jopa tihentynyt virtsaamisen tarve.

Usein syytetään työtä, mutta vapaa-ajassa on yhä lailla kuormitusta. Stressiä aiheuttaa tunne siitä, ettei ehdi mennä lievittämään stressiä metsään, kävelemään naistenpankin puolesta tai nukkumaan syyskuussa yötä ulkona. Stressiä aiheuttaa se, kun elämässä ei ole yhtä minuuttia itselle, eikä varaa tai aikaa lähteä unelmalomalle paratiisiin palautumaan.

Miten tästä voi päästä eroon. Mitä sitten, jos tuntuu, että ihminen voi vaikka räjähtää tähän paikkaan.

”Ulkoisten ja sisäisten stressitekijöiden väheneminen aikaansaa elimistön rauhoittumista ja tervetullutta aktiivisuustason laskua”, sanoo Mehiläinen.

Miten se tehdään? Voiko ihminen huutaa töissä tai kaupassa tai kadulla, että en jaksa ja olkaa hiljaa? Voiko sanoa että ”en tee en tule en halua en viitsi en jaksa”?

On siihen konsti. Huumori, optimismi ja hyvät teot muita kohtaan, sanoo Dalai Lama. Ja itämainen viisaus, jonka mukaan kaikki päättyy aikanaan, oli kyseessä sitten oma menestys tai rankat ajat.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi