Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Erno
Laisi
erno.laisi@ess.fi

Esalainen

Huumeongelmasta puhuminen ei saa loppua

Lahden huumeongelma nousee maanantaina jälleen näyttävästi esille, kun valtuuston kokouksessa käsitellään valtuutettu Kalle Aaltosen (Pro Lahti) toukokuussa jättämiä valtuustoaloitteita. Aaltonen ei aio jättää tilaisuuttaan käyttämättä. Luvassa on täyslaidallinen kaikkiin mahdollisiin ilmansuuntiin.

Muistin virkistämiseksi on syytä kerrata, mitä Aaltonen esitti.

Provosoivimmassa aloitteessaan Aaltonen esitti, että Lahti julistautuisi amfetamiinipääkaupungiksi.

No, tällaista julistusta ei tarvita, sillä Lahti on jo Suomen amfetamiinipääkaupunki – ihan tilastojenkin mukaan.

Lisäksi Aaltonen vaati kaupunkia puuttumaan huumekauppaan ja esitti, että Lahteen perustettaisiin alue, johon päihteiden käyttö keskitettäisiin.

Kuten Aaltonen itsekin tietää, kaupungilla ei ole toimivaltuuksia puuttua huumekauppaan ostoskeskuksissa tai katujen varsilla – se on yksiselitteisesti poliisin tehtävä. Niin sanotun sippipuiston perustaminen olisi rikollisen toiminnan – eli huumeidenkäytön – hiljaista hyväksymistä.

(On kokonaan toinen kysymys, pitääkö huumeidenkäytöstä ylipäätään rangaista. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mielestä ei.)

Aaltonen tiesi huumealoitteita jättäessään, ettei toimenpide-ehdotuksilla ole toteutumisen mahdollisuuksia. Hän kuitenkin sai viestinsä läpi komeasti valtakunnallisia medioita myöden.

Kevään kohu on laantunut, mutta Lahden huumeongelma ei ole hävinnyt mihinkään. Lahdessa on oikea ja vakava huumeongelma. Totuutta ei voi kiistää tai kierrellä.

Mitä seuraavaksi? Poliittiseen syksyyn on kuuluttava julkinen, konkreettisiin toimenpiteisiin tähtäävä keskustelu Lahden huumeongelman ratkaisemiseksi. Ei muminaa kammioissa tai hyminää tiedotustilaisuuksissa. Keskusteluun on osallistuttava muidenkin kuin Kalle Aaltosen ja ympäripyöreyksiä latelevien viranhaltijoiden. Muut poliitikot eivät saa vaieta, kohauttaa olkiaan tai vähätellä, vaikka eivät Kalle Aaltosesta tai hänen toimintatavoistaan pitäisikään.

Keskustelun voi aloittaa maanantaina valtuustosalin puhujapöntössä. Sitä voi jatkaa tämän lehden mielipidepalstalla, somessa, torilla tai ihan missä tahansa. Poliitikkojen pitää osoittaa, että he välittävät yhdestä tämän kaupungin suurimmista sosiaalisesta ongelmasta – ja näyttää, että he haluavat ratkaista sen.

Perustakaa vaikka työryhmä (jos sellaista ei vielä ole), kertokaa julkisesti tavoitteet, etsikää työkalut ja toteuttakaa. Konkretiaa, kiitos. Toimenpiteitä, kiitos.

Pekka Komu (sd.), Juha Rostedt (kok.), Aleksi Mäntylä (vihr.), Milla Bruneau (kok.), Mika Kari (sd.), Sirkku Hildén (sd.) ja Hannu Rahkonen (kok.). Nyt on teidän vuoronne.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi