Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

Korkeakoulukaupungista jopa yliopistokaupungiksi

Lahdessa on vuosikymmenet podettu alemmuudentunnetta, ettei kaupungissa ole yliopistoa. Sen puuttumisella on selitetty monta asiaa, sellaistakin, joilla ei ole varsinaisesti tekemistä asian kanssa.

Lahti on siinä mielessä kärsinyt Helsingin läheisyydestä, ettei yliopiston perustamista ole sadan kilometrin päähän pääkaupungista pidetty järkevänä.

Lahden imagolle Muotoiluinstituulilla on ollut suuri merkitys kautta vuosikymmenten, koska se arvostettuna alan oppilaitoksena on vetänyt väkeä laajasti koko maasta. Helsingin yliopisto on puolestaan tutkimus- ja koulutuskeskuksensa kautta vaikuttanut Lahdessa pitkään ja tarjonnut monipuolisia opiskelumahdollisuuksia, mutta omaa yliopistoa ei sekään ole pystynyt korvaamaan.

Lahdesta on toisaalta lyhyt matka opiskelemaan muualle. Pitkään koulutusmahdollisuuksien suppeus on johtanut siihen, että iso osa nuorista on lähtenyt pois kaupungista ja jäänyt sille tielleen. Uutta, koulutettua väkeä ei ole samassa määrin tullut tilalle. Kaupungin koulutustaso on jäänyt melko alhaiseksi.

Suomessa kasvukeskukset ovat yleensä syntyneet yliopistokaupunkien ympärille. Niihin syntyy enemmän työpaikkoja ja niihin muuttaa uutta työvoimaa. Lahtea ovat toki kohdelleet kaltoin monet muutkin sijoituspaikkaratkaisut, joten helppoa ei ole kaupungin elinvoimaisuuden kanssa painiminen ollut.

Nykyisin Lahtea voi jo kutsua paitsi korkeakoulu- myös yliopistokaupungiksi Lahden ammattikorkeakoulun ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUTin) löydettyä toisensa. Samaan pakettiin ollaan naittamassa myös Saimaan ammattikorkeakoulua, joten Lahti alkaa olla merkittävä osa isoa korkeakoulukonsernia. Se kuulostaa hienolta.

Toivottavasti opiskelutarjonta on niin monipuolista ja ajankohtaista, että Lahti alkaa kiinnostaa opiskelupaikkakuntana myös Päijät-Hämeen ulkopuolisia.

Lahdessa voi suorittaa paitsi eri alojen alempia korkeakoulututkintoja, myös ylempiä eli maisteritutkintoja taloustieteen ja tekniikan alalta LUTille. Lisäksi Helsingin yliopisto järjestää Lahden yliopistokampuksella ympäristötieteen kandidaatti- ja maisteriopetusta.

Iskun vanhaan tehdaskiinteistöön remontoidut uudet Lamkin tilat vaikuttavat monipuolisilta ja nykyaikaisilta ja antavat mahdollisuuden yhteisöllisyyteen, mikä opiskelussa on tärkeää. Hyvät puitteet lisäävät vetovoimaa.

Lahden kehittymisen kannalta on olennaista, että kaupunki vetää nuorta väkeä ja että alueen nuorilla on mahdollisuus hankkia hyvä koulutus myös kotiseudulla. Se on merkittävä lisä Lahden kehittämiseen.

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi