Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Ruotsiin Suomen malli?

Huomenna sunnuntaina käydään Ruotsissa hyvin kiinnostavat vaalit. Kutkuttava tilanne ei juonnu vain siitä, yltääkö maahanmuuttokriittinen ruotsidemokraatit hallitukseen.

Ruotsissa saatetaan nimittäin ottaa käyttöön Suomen malli. Kerrankin – yleensä Suomessa on kohkattu Ruotsin malleista (enkä puhu kaunottarista).

Vielä muutama vuosi sitten Pohjanlahden tännekin puolelle hamuttiin blokkivaaleja. Punavihreät olisi yksi blokki ja porvarit toinen. Nyt on huomattu, etteivät ihmiset mahdu kahteen karsinaan. Politiikka on monisyisempää.

Suomessa blokkivaalit olisi huono ratkaisu, koska suurin osa puolueista ei asemoidu selvästi vasemmalle tai oikealle. Arvokartassa eduskuntapuolueet ovat vasemmistoa ja kokoomusta lukuun ottamatta varsin keskellä.

Keskustassa kaivataan gallupsyöksyn jälkeen punamultaa. Kokoomus on hallituskumppanina taas verottanut suosiosta leijonanosan.

Vihreät asemoidaan usein vasemmiston kylkeen, mutta ei ole kauan, kun puoluetta haukuttiin kokoomuksen puisto-osastoksi. Puolueessa on paljon yrittäjiä.

Perussuomalaiset ovat porvarihallituksen kimpussa alinomaan, eikä ihme, sillä kokoomus ja keskustahan heittivät Jussi Halla-ahon porukan pois hallituksesta.

Kristilliset, siniset ja RKP taas mahtuvat lähes mihin tahansa hallitukseen – jos heidät vain mukaan kelpuutetaan.

Näin ollen ei ole järkeä ängetä puolueita oikeisto–vasemmisto-arvomuottiin, joka on 1800-luvun peruja.

Kahteen vanhaan rasiaan tunkemista ei välttämättä haluta enää Ruotsissakaan. Syyt toki kumpuavat ruotsidemokraattien noususta.

Se on pistänyt vaalimatematiikan uusiksi. Gallupien mukaan voittava blokki on saamassa äänistä vain noin 40 prosenttia. Toinen ryhmittymä saa niukasti alle ja loput menevät ruotsidemokraateille.

Edessä siintää siis joko vähemmistöhallitus tai Suomen malli, jossa vakiintuneita blokkirajoja ei ole. Pääministeri Stefan Löfven on jo kommentoinut, että konsensushallitus moderaattien eli kokoomuksen kanssa on ihan mahdollinen.

Suomessa sinipunaa on varsinkin kunnallispolitiikassa nimitetty usein aseveliakseliksi. Vaarana on, että samat naamat roikkuvat aina vallankahvassa riippumatta vaalien tuloksesta.

Ruotsin nykytilanteessa sinipunassa olisi kuitenkin lyömättömiä valtteja: maa saa vahvan hallituksen eikä epätoivottuja ruotsidemokraatteja tarvitse ottaa mukaan.

Ensi kesänä saattaa olla sinipunahallitukset lahden kummallakin puolella.

Suomen mallin mukaisesti yksi perinteisistä suurista puolueista tipahtaa hallituksesta ja toinen nousee tilalle. Keskusta vaihtuu demareihin. Apupuolueiksi veikkaan vihreitä ja RKP:tä. Sillä kombinaatiolla saadaan perhevapaauudistus tehtyä.

Sote-vääntö tulee olemaan kova, mutta sotestahan tapellaan joka tapauksessa. Maailman tappiin.

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi