Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Mimmi
Pitkänen
mimmi.pitkanen@ess.fi

Esalainen

Julkkis, kaipaako ura uutta potkua?

Selaan Instagramia ja eksyn tarjoukseen, jolla saa kokeilla kuukauden ajan ilmaiseksi äänikirjasovellusta.

Sovelluksessa on esillä houkuttelevia, viime aikoina pinnalla olleita kirjoja. Vaikka epäilen kykyäni keskittyä äänikirjojen kuunteluun, päätän silti kokeilla sovellusta.

Tutustuttuani tarkemmin tarjontaan, huomio kiinnittyy väistämättä tiettyyn seikkaan: viikon suosituimpien kirjojen listalla ovat etenkin julkisuudesta tunnettujen elämäkerrat. Jere Karalahden, Jarkko Ruudun, Jare Tiihosen ja Alexander Stubbin naamat pomppivat näytölläni, vaikka heistä kertovien kirjojen julkaisuista on jo tovi aikaa.

Hiljattain eri medioidenkin otsikoissa ovat pyörineet sellaiset julkimot kuin Antti Tuisku ja Kimi Räikkönen. Poptähti Tuisku julkaisi elämäkertansa viime viikolla, formulatähti Räikkönen puolestaan jo muutama viikko sitten.

Tuisku on kertonut elämäkerrassaan kokemastaan parisuhdeväkivallasta, Räikkönen puolestaan valottanut perhe-elämäänsä ja kertonut ryyppytarinoitaan. Kiinnostavia ja tärkeitä teemoja toki, mutta samalla mietin, miksi juuri julkisuuden henkilöistä kertovat kirjat tuntuvat olevan entistä suosituimpia. Onko tosi-tv siirtynyt kirjallisuuteen?

Ihmiset ovat varmasti kautta aikojen olleet uteliaita. Julkisuuden henkilöt ovat usein eittämättä kiinnostavia persoonia ja ihailun kohteita, mikä houkuttaa lukemaan tietoa heistä. Varsinkin, jos ihminen on aiemmin paljastanut elämästään vähän.

Myös pelkkä tunnetun ihmisen nimi tai naama kirjan kannessa saattaa saada useamman tarttumaan kirjaan. Siksi julkkiskirjat ovat usein kannattavia kustantajille, kun muuten kirjat joutuvat kamppailemaan yhä enemmän olemassaolostaan internetin aikakaudella.

Samalla kun julkisuuden henkilöt raottavat elämäkerroissaan yksityisyyden verhoaan, tuntuu kirjojen ympärillä pyörivä mediahuomio enenevissä määrin laskelmoidulta. En voi olla miettimättä, miksi ihminen paljastaa henkilökohtaisia asioitaan juuri nyt. Kaipaako ura uutta potkua vai onko nyt hyvä hetki lähteä tauolle?

Aloitan ensimmäisen äänikirjani kuuntelun. Julkkisbuumin innoittamana valitsen suosituimpien kirjojen listalta toimittaja Maria Veitolan elämäkerran, vaikken ole häntä liiemmin seurannut.

Ehkä bosslady tarjoaa inspiraatiota omaan elämääni.

Hätkähdän aluksi, kun kuulokkeista kuuluu Veitolan oma ääni lukemassa kirjaa. Pian ääneen tottuu.

Siinä nyt samalla laitan ruokaa, kun Veitola kertoo kamppailustaan syömishäiriötä vastaan. Tiskatessani kuuntelen tarinaa Veitolan isän kuolemasta. Koskettavaa, viihdykettä kerrassaan.

Mimmi Pitkänen
mimmi.pitkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi