Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Eveliina
Mäntylä
eveliina.mantyla@ess.fi

Esalainen

Rauhoitu ja älä ole kusipää, jos haluat uusia kavereita

Syksy ja opiskelijan mahdollisuus uusiin kavereihin! Yle julkaisi 31.8. jutun Opiskelu on entistä yksilöllisempää – koulut järjestävät juhlia, mutta silti opiskelija voi jäädä ilman kavereita. Jutussa toisaalta valitetaan siitä, kuinka peruskoulun jälkeen meininki on kouluissa liian yksilökeskeistä, kun ”satojen opiskelijoiden lukiossa joka kurssilla voi olla eri kasvot”, ja vaikka korkeakouluissa ”yhteishengen luomiseen pannaan paljon paukkuja”, pitää tilaisuuksiin tarttua itse.

Yksinäisyys on todellinen ongelma, mutta siihen tarjotut neuvot ontuvat. Alaotsikossa kerrotaan, kuinka ystävyyssuhteisiin kannattaa uhrata aikaa, koska kaverit vaikuttavat elämäämme enemmän kuin uskoisi.

Ai mitä? Aikaa kannattaa uhrata, koska kaverit vaikuttavat elämäämme? Kuulostaa kamalalta. Ystävyyssuhde on todella heikolla pohjalla, jos siihen käytetty aika uhrataan. Se on silloin jotain, mitä ei oikeasti haluaisi tehdä. Uhraan aikaani imurointiin ja kulmien nyppimiseen. Ja jos tärkein peruste kavereiden hankkimiseen on se, että se vaikuttaa omaan elämään, kuten menestymiseen töissä ja elämässä ylipäätään, tuntuu kaikki aika valheelliselta tai vähintäänkin pinnallisen itsekkäältä.

On toki aivan ilmiselvää, että kavereista on paljon hyötyä. Se tulee kuitenkin siinä sivussa. Oman edun tavoittelu, eli arkisesti takapuolen nuoleminen, on läpinäkyvää ja luotaantyöntävää.

Ylen jutussa annetaan kolme vinkkiä opintojen alkuun, jotta ystäviä löytyisi.

1. Osallistu. Tapahtumat, harrastusryhmät ja oppilaskunnat tarjoavat tilaisuuden tavata uusia ihmisiä ja löytää samanhenkisiä kavereita.

2. Ole avoin. Suhtaudu uusiin tuttavuuksiin avoimesti, älä pelkää poistua omasta kuplasta.

3. Usko itseesi. Ole rohkea ja luota siihen, että pärjäät.

En oikeastaan usko tällaisiin yksinkertaistettuihin vinkkilistoihin, koska elämä on kaikkea muuta kuin yksinkertaista, mutta kehittelin silti omat tärppini.

1. Rauhoitu. Yhden tapahtuman väliin jättäminen ei tarkoita vielä mitään, eikä kaikkien nimiä tarvitse tietää heti.

2. Yritä olla esittämättä jotain. Silloin myös ehkä tutustut sellaisiin ihmisiin, jotka haluavat olla kanssasi. Kuplat ovat ihan okei.

3. Älä ole kusipää. Kukaan ei halua olla ikävän ihmisen kaveri.

Pakkohan se on myöntää, että olen ollut, alakoulun draamoja lukuun ottamatta, kaveriasioissa aika onnekas. Kun aloitin yliopiston viisi vuotta sitten, kävelin ensimmäisenä päivänä kotiin samaa matkaa uuden kaverin kanssa. Tuntuu, että kaverisuhteet muodostuivat kuin itsestään. Voi siis olla, että kuvani todellisuudesta on täysin harhainen.

Eveliina Mäntylä
eveliina.mantyla@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi