Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Hirveä ammuskelu mökin nurkilla

”Joku ampuu!” huudahti neli­vuotiaamme säikähtäneenä. Laukauk­sia alkoi kuulua eri puolilta, ja ne tulivat läheltä.

Padasjoen mökkialueella oli viime viikonloppuna liikkeellä porukka, joka ei laista välittänyt.

Eläintä ei saa ampua 150 metriä lähempänä asuttua rakennusta ilman omistajan lupaa. Kesämökki tulkitaan asutuksi, jos siellä on ihmisiä.

Suurin osa metsästäjistä varmasti noudattaa määräyksiä. Olen silti aiemminkin kuullut tapauksista, joissa laukauksia on ammuttu ­liian lähellä taloja.

Ehkä jahtiväki on ajatellut, ettei mökeillä kumminkaan ole ketään. Tai sitten he eivät ole olleet kartalla, missä kohtaa rakennuksia sijaitsee. Toivottavasti tietoa saadaan paremmin perille ensi kuun puoliväliin mennessä, kun hirvestys alkaa.

En ole metsästystä vastaan. Päinvastoin, varsinkin juuri hirviä on Suomessa metsätalouden takia aivan liikaa. Helppokulkuiset männiköt on kuin tehty konkelolle sarvipäälle, joten niitä heilahtelee eri puolilla maatamme peräti satatuhatta. Määrä on selvästi tavoiteltua suurempi.

Luonnon monimuotoisuus on kärsinyt merkittävästi. Suomalainen luonnontilainen metsä olisi useimmiten tiheä kuusikko, jossa hirven on vaikeaa käyskennellä. Sen sijaan näreiköissä asustaa monenmoista kuukkelia, jäärää ja muuta elukkaa.

Metsästyksellä ei hirvien määrää tunnuta saavan aisoihin. Pyytäjät ovat keskimäärin iäkkäitä, eikä harrastus ole kovassa huudossa nuorten keskuudessa. Harva keski-ikäinenkään voisi ampua suurta nisäkästä – en minäkään.

Hirvien hirveä määrä kasvattaa luonnollisesti myös hirvikolarien riskiä. Niitä sattuu eniten syys–joulukuussa, eli nyt on juuri alkanut vuoden vilkkain onnettomuuskausi.

Hirven ja auton törmäyksiä tapahtuu vuosittain jopa parisentuhatta. Määrä on kasvanut tällä vuosikymmenellä samaa tahtia kuin sarvipäidenkin nuppiluku.

Hirviä jolkottelee eniten hämärän aikaan aamuisin ja iltaisin. Olkaamme erityisen varovaisia noin tunti auringonlaskun jälkeen. Silloin rytisee eniten.

Palataanpa Padasjoelle. Ammunta mökin nurkilla ei kestänyt kauan, eikä tänään viisi vuotta täyttävä poikamme ole palannut asiaan. Traumoja ei paukkeesta jäänyt.

Ei ole syytä epäillä, että hirvestäjät olisivat ottaneet varaslähtöä. Tähtäimessä oli varmasti jokin muu laji.

Lähimetsissä on tehty avohakkuita jokunen vuosi sitten, joten taimikkojen seisovia pöytiä kyllä sarvipäille piisaa. Näin ollen tervetuloa vain kiväärien kanssa puolentoista kuukauden päästä.

Varmistakaa vain, ettei mökeillä ole väkeä. Tai vaihtoehtoisesti pysykää pyssyinenne kaukana.

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi