Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Kaita-aho
juha.kaita-aho@ess.fi

Esalainen

Jätä lento varaamatta ja tutustu kotimaahan

Tunnen suomalaisia, jotka ovat reissanneet ympäri maailmaa, mutta eivät ole koskaan käyneet Saimaan rannalla, Kolilla tai Vaasaa pohjoisemmassa.

Se on sääli, sillä Suomessa riittää nähtävää: luonto, ihmiset ja kulttuuri ovat yhtenäiskulttuurin paineesta huolimatta erilaiset eri puolilla maata.

Eksotiikkaa löytää täältäkin, jos vain pitää silmänsä auki. Itselleni eräs viime vuosien mieleenpainuvimpia kokemuksia on ollut kävely vanhalla ortodoksisella metsähautausmaalla itärajan tuntumassa.

Aina ei tarvitse edes lähteä maan ääriin, vaan lähelläkin on nähtävää. Olen löytänyt Päijät-Hämeestä kesän juttukeikoillani monia mielenkiintoisia paikkoja. Erityisesti mieleen on jäänyt Tupalan talomuseo Asikkalassa.

Suomalaisten ulkomaanmatkailu on lisääntynyt viime vuosina.

Ymmärrän ihmisten tarpeen päästä pois marraskuun pimeydestä. Kesäaikaista ulkomaanmatkailua en sen sijaan ole koskaan käsittänyt: vaikka Suomen suvi on harvoin kuluvan kesän kaltainen, on sää harvoin niin kehno, etteikö lyhyesti ohi humahtavasta hetkestä kannattaisi ottaa kaikki irti.

Monen ulkomaanmatkan perusteena ovat jälkikasvulle tarjottavat elämykset. Pienelle lapselle on kuitenkin aivan se ja sama suuntautuuko perheen loma Disneylandiin vai Tykkimäelle.

Tärkeintä on, että maisemat vaihtuvat ja kaikilla on kivaa. Lapsiperheen matkaa voi pitää onnistuneena, jos se on jotain muuta kuin tallustamista turisti­helvetissä vatsataudin kourissa.

Kaukomaille lentämisestä on ekologisuus kaukana: yksi lento vaikkapa Kaakkois-Aasiaan paisuttaa yksittäisen ihmisen hiilijalanjälkeä huomattavasti.

Kotimaanmatkailu on tähän verrattuna ympäristöystävällistä toimintaa. Jos vielä valitsee liikkumistavakseen joukkoliikenteen, ei paljoa tarvitse ympäristöahdistusta matkailusta tuntea.

Tuntuu oudolta, että harva ilmastonmuutoksesta huolestunut on silti valmis muuttamaan matkailutottumuksiaan.

Lupaan itse vähentää lentomatkustamistani jatkossa.

Päätöstä helpottaa se, että naapurimaissa ja Suomessa riittää nähtävää loppuelämäksi: en ole esimerkiksi vieraillut vielä Unescon maailmanperintökohteilla lukuun ottamatta Vanhaa Raumaa ja Suomenlinnaa.

Suomen 40 kansallispuistosta olen vieraillut vasta viidessä. Etelä-Pohjanmaan lakeudet ja Ahvenanmaa ovat vielä täysin vierasta seutua. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Jos olisi tarpeeksi aikaa ja sisua matkustaisin ympäri Suomea fillarilla I.K. Inhan jalanjäljissä. Ehkä vielä joskus.

Juha Kaita-aho
juha.kaita-aho@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi