Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Vili
Uuskallio
@ViliUuskallio vili.uuskallio@ess.fi

Esalainen

Varttikin helpottaa, kiitos siitä

Koulujen lukuvuoden alkaessa jännitin jälleen lukujärjestystä. Elättelin toivetta, että kahdeksan aamuja olisi mahdollisimman vähän. Lukujärjestys ei taaskaan tuottanut positiivista yllätystä. Neljänä päivänä viikossa koululaisella on aikainen herätys.

Tämä tarkoittaa sitä, että yöunet jäävät väistämättä liian lyhyiksi. Se on tietysti oma syyni, mutta minulla on selityksiä. Tärkeimpänä ovat tietysti Pelicansin kotipelit, joista kotiudutaan vasta puoli kymmenen aikoihin. Minulla on töissä iltavuoroja ja koululaisella iltamenoja. Iltarutiineja on pitkä liuta: pesut, syömiset, koiran iltalenkitys, lukemiset, äänikirjan kuuntelut ja pötköttelyt.

Viikonloppuisin nukkumaanmeno joka tapauksessa venyy. Lauantaisin saunotaankin kymmeneen saakka. Viikolla syntynyttä univajetta on paikattava nukkumalla pitkään.

Lopputulos on, että nukkumaanmeno iltayhdeksän ja -kymmenen välillä ei kerta kaikkiaan onnistu. On sitä joskus yritetty, mutta huonolla menestyksellä.

Luterilainen hyve on herätä kukonlaulun aikaan virkeänä hääräämään. Ihanne tuntuu elävän sitkeänä koulumaailmassa, vaikka varsinkin yläkoululaisten koululaisten koulupäivien alkua olisi syytä siirtää myöhemmäksi.

Viime vuonna uutisoitiin Kanadassa tehdystä nuorisotutkimuksesta, jossa seurattiin 30 000 nuoren vuorokausirytmiä. Tutkijoiden mukaan puberteetti-iässä vuorokausirytmi viivästyy kahdella-kolmella tunnilla, minkä vuoksi nukahtaminen ennen kello 23:a on teini-ikäisille biologisesti hankalaa.

Unenpuute voi heikentää koulumenestystä ja aiheuttaa terveys­ongelmia sekä käytöshäiriöitä. Kanadalaistutkijoiden mukaan nuorten vuorokausirytmiin sopivin koulujen alkamisaika olisi kello 9.30.

Pienillä oppilailla koulujen alkaminen kahdeksalta voi olla perusteltua siitä syystä, että suuri osa vanhemmista aloittaa työpäivän samaan aikaan. Yläkoululaiset osaavat lähteä ja kulkea kouluun itsenäisesti, joten vanhempien aamuaikatauluilla ei ole heidän kannaltaan suurta merkitystä.

Menneinä vuosina aikaisimmat koulupäivät alkoivat tasan kahdeksalta. Tähän tuli ensin pienen pieni helpotus, kun alkamisajaksi muutettiin kello 8.05. Alkaneelle lukuvuodelle päivän aloitusta on jälleen lykätty pari piirua eteenpäin. Koulu alkaa nyt kello 8.15 ja kerran viikossa kello 9.05.

Vartin lykkäys koulun alkamisaikaan tuo arkiöille tunnin lisää nukkumisaikaa. Tällä on jo merkitystä. Toivomukseni on, että koulupäivän alkua voitaisiin siirtää vähintään puoli yhdeksään. Yhdeksän aamut tuntuvat ihan inhimillisiltä, mutta voisi lukujärjestyksessä yksi kymmeneen menokin olla.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi