Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Aino
Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi

Esalainen

Kasvisruoasta nousi hirveä haloo

Armeijan varuskuntaravintoloissa tarjoillaan syksystä lähtien kahdella aterialla viikossa pelkästään kasvisruokaa. Kommenttipalstat ja sosiaalinen media repesivät liitoksistaan ja tuotokset ovat olleet hulvatonta luettavaa. Jokainen syököön mitä haluaa, mutta fakta on, että kaikille ihmisille tekisi hyvää edes silloin tällöin syödä kasvisruokaa. Se on todistetusti ekologista, eettistä ja terveellistä.

”Miksi kasvisruokaa pitää tuputtaa pakolla? Kaikki eivät tykkää siitä.” Armeijassa aika moni muukin asia on pakollista, ja sellaista josta kaikki eivät tykkää. Hauskinta on, että siinä ei nähdä ongelmaa, että kaikki pakotetaan armeijaan. Eikä siinä, että armeija kertoo mitä syödään, esimerkiksi hernekeittoa torstaisin. Mutta siinä on ongelma, jos ruoka on kasvisruokaa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) pöyristyi myös ja aikoo pyytää puolustusvoimilta selvitystä, miksi tällainen päätös on tehty. Itse asiassa aloite lähti liikkeelle varusmiehiltä. Aloite hyväksyttiin demokraattisesti valtakunnallisilla VMTK-päivillä, jonne kokoontuivat kaikkien varuskuntien edustajat.

”On ihan sama, mitä Suomessa tehdään, se ei tätä maapalloa pelasta”. Suomi voi olla suunnannäyttäjä. Ja suomalaisetkin ylikuluttavat. Jos kaikki eläisivät kuten me, luonnonvarojen riittämiseen tarvittaisiin 3,6 maapalloa.

Lue myös: Puolustusministeri Jussi Niinistö vieraili Hennalassa – "Kasvisruokailun kustannukset pitää selvittää"
 

”Voi jeesus. Kanin ruuallako sitä ihminen pärjää? En minä ainakaan. Lihaa pitää syödä että jaksaa.” On vaikea käsittää, kuka vielä tänä päivänä luulee että kasvisruoka on pelkkiä rehuja. Esimerkiksi 100 grammaa soijarouhetta sisältää 334 kilokaloria, 20,9 grammaa hiilihydraattia ja 49,2 grammaa proteiinia.

”Soija ei ole ekologista, koska sitä kärrätään tänne toiselta puolelta maapalloa.” Suuressa osassa maapallon viljelyalueista tuotetaan proteiinipitoista soijaa, josta valtaosa syötetään tuotantoeläimille rehuna. Tällä hetkellä soijaa rahdataan tänne syötettäväksi eläimille, jotka me syömme.

”Soijan syöttäminen nuorille miehille on vastuutonta. Soijan tiedetään lisäävän kehon estrogeenipitoisuuksia ja vaikuttavan jopa hedelmällisyyteen!”. Soijassa oleva kasviestrogeeni ei ole estrogeenihormoni. Yli 20 000 tutkimuksen mukaan soijalla ei ole vaikutusta terveen ihmisen hormonitoimintaan.

”Naurettavaa. Antakaa niille kasvaville miehenaluille kunnon sapuskaa etteivät näe nälkää.” Kommenteista voisi luulla, että armeijassa aloitettaisiin velliruokavalio. Kyse on vain kahdesta kasvisruoka-ateriasta viikossa. Kaikkien niiden muiden aterioiden, sotkun munkkien ja varuskunnan lähiravintolasta ­haettujen pitsojen lisäksi. Ja lihaahan on muutoksen jälkeenkin tarjolla edelleen jokaisena päivänä.

Yksi kasvisruokapäivä viikossa ei ole sen kummempaa kuin yksi erittäin helppo keino auttaa maapalloamme. Epäluotettaviin lähteisiin, mututuntumaan tai mielipiteisiin perustuvat väitteet eivät riitä vasta-argumenteiksi kun Suomen varuskunnissa on mahdollista säästää maapallolta 15 000 litraa vettä per yksi syömätön lihakilo.

Aino Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi