Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Kimmo
Kangas
kimmo.kangas@ess.fi

Esalainen

Poliitikko tuohtui, Twitter kohisi, kansa kummasteli

Kohu on johdos samasta humisevaa ääntä jäljittelevästä sanavartalosta kuin verbi kohista. Näin kertoo Kotimaisten kielten tutkimuskeskus. Sana kohu on kärsinyt valitettavan inflaation etenkin median ryöstöviljelyn seurauksena. Ei päivää ilman kohua.

Sääli sinänsä, sillä kohu on varsin käyttökelpoinen sana – ja vielä lyhytkin. Suomen sanat ovat turhan usein kuumottavan pitkiä, kun niitä pitäisi sovittaa lehteen jutun otsikolle varattuun määrätilaan.

Mutta sivuraiteet sikseen, sillä kohustahan tässäkin piti kirjoittaa. Puhutaan nyt kuitenkin vaihtelun vuoksi kohinasta.

Ainakin sosiaalisen median politiikan kuplassa kohisi, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kehtasi tiistaina niputtaa vihreät ja vasemmistopuolueet vihervasemmisto-termin alle. Närkästyksensä ilmaisivat niin vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kuin vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö. Molemmilla on tunnetusti kommentointikynnys alhaalla ja twittersormi herkässä, joten sinänsä älähdyksiä ei tarvitse ihmetellä. Tässä tapauksessa kimpaantumisen aihe oli kuitenkin sen verran erikoinen, tai pikemminkin vähäpätöinen, että jälkipuhetta ja -analysointia riitti useamman päivän ajan.

Vihervasemmisto ei ole itsessään millään tapaa loukkaava termi. Ei sen kummempi kuin punamulta, sinipuna tai punavihreä. Esimerkiksi Hollannista löytyy puolue, jonka nimen voi kääntää vihervasemmistoksi (GroenLinks). Kuten Helsingin Sanomien toimittaja Jarno Hartikainen kirjoitti (22.8.), ei ongelma ole itse termi vaan sen alkuperä.

Turun yliopiston tutkija Niko Hatakka on tutkinut vihervasemmisto-sanan käyttöä. Sanan käyttö on yleistynyt vasta viime vuosina. Aluksi sitä käytettiin, kun viitattiin perussuomalaisten nykyisen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon blogiin. Eduskunnassa termiä käyttävät Hatakan mukaan lähinnä perussuomalaiset ja kokoomus.

Katsoin vihervasemmisto-sanan käyttöä Etelä-Suomen Sanomissa. Ylipäätään termi ei ole kovin ahkerassa käytössä, sillä arkisto antoi yhteensä 68 osumaa, niistä suurin osa tekstiviestipalstan näppiksissä tai mielipidekirjoituksissa. Toimituksellisessa aineistossa termi esiintyy kolmisenkymmentä kertaa, pääasiassa muutamien viime vuosien aikana.

Vika ei ole termissä vaan kontekstissa. ESS:n jutuissakin termiä käyttää usein esimerkiksi perussuomalaisten poliitikko, eikä asiayhteys yleensä ole positiivinen.

Termeihin ja niiden käyttöön tulee suhtautua vakavuudella. Tämä koskee niin poliitikkoja, mediaa kuin tavallisia kansalaisiakin. Silti kohina vihervasemmiston ympärillä tuntuu jokseenkin haetulta harmistukselta. Poterot on hyvä kunnostaa hyvissä ajoin ennen kevään eduskuntavaaleja.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi