Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Hätä ei lue lakia – entä journalisti?

Keskiviikkona oli Lahdessa muutama sananvapauteen liittyvä tilaisuus. Päivä huipentui yleisöseminaarin viimeiseen aiheeseen: voiko journalisti jossain tilanteissa jopa rikkoa lakia?

Kantaa otettiin puolesta ja vastaan, välillä railakkaastikin. Mistä on kysymys – miksi ihmeessä toimittaja voisi tehdä rikoksen?

Moni tulkitsee kysymyksen olevan siitä, pitäisikö lakia lukea toimittajille erilailla kuin muille. Eikö laki muka ole sama kaikille?

Siitä ei kuitenkaan ole kyse. Tämän toteaa torstaina julkaistussa kannanotossaan myös Julkisen sanan neuvosto (JSN), jonka puheenjohtaja Elina Grundström oli mukana Lahdessa pidetyssä paneelissa.

Laki on laki, piste.

Kuten keskiviikkona yleisöstä muistutettiin, laki ja moraali ovat kuitenkin eri asioita.

Joskus voi olla perusteltua rikkoa lakia. Tällöinkin pitää olla valmis kantamaan teosta vastuu ja kärsimään mahdollinen rangaistus.

Niin kuin panelisti, toimittaja Teppo Koskinen vertasi: jos omaisellasi on suuri hätä, voisitko ajaa ylinopeutta sairaalaan?

Lain rikkominen ja sen mahdollinen oikeutus nousivat keskusteluun vuodenvaihteessa, kun Helsingin Sanomat julkaisi Viestikoekeskuksesta salaisiksi luokiteltuja tietoja.

Niin kuin Lahden tilaisuudessa, asia jakaa mielipiteet tehokkaasti myös toimitusten johdossa. Journalisti-lehti kysyi alkuvuonna päätoimittajien mielipidettä salaiseksi määriteltyjen tietojen julkaisemiseen. Kyselyyn vastasi 12 päätoimittajaa. Heistä puolet olisi valmis rikkomaan lakia, jos uutisen julkaiseminen palvelee yleistä etua.

– Lakia voi harkitusti rikkoa äärimmäisissä poikkeustapauksissa, jos siten voidaan paljastaa väärinkäytöksiä, jotka muuten pysyisivät salassa, kertoi Pohjalaisen päätoimittaja Toni Viljanmaa.

Olen hänen kanssaan samaa mieltä. Myös JSN kertoo tuoreessa kannanotossaan: ”Yleisön tiedonsaantioikeuden varmistaminen voi poikkeustapauksissa edellyttää journalistilta toimintaa, joka saattaa olla myöhemmin tulkittavissa lainvastaiseksi.”

Sananvapauteen liittyy aina sananvastuu. Ja vaikka journalistien pitää lain lisäksi noudattaa JSN:n valvomia Journalistin ohjeita, pitää lehdistönvapauden olla normaalia sananvapautta vahvempi.

Lehdistönvapaus ei nimittäin ole tarkoitettu ensisijaisesti toimittajien vaan kansalaisten oikeuksien turvaamiseen. Se varmistaa yleisön oikeuden saada luotettavaa ja totuudenmukaista tietoa. 

Edustan toki lehdistöä ja olen huomannut, että asiasta väännetään varsinkin sosiaalisessa mediassa ronskisti. Mielipiteet jakautuvat, ja mikäs siinä. Sananvapaus.

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi