Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Janne
Nieminen
janne.nieminen@ess.fi

Esalainen

Myyttinen sankari nimeltä Kimi Räikkönen

Kimi Räikkönen kuuluu niihin harvoihin menestyneisiin suomalaisurheilijoihin, joiden persoona herättää saavutuksia suurempaa huomiota. Kuvaavaa on, että hiljattain ilmestyneen elämäkerran kynäillyt Kari Hotakainen ei tuntenut ennen projektia formulamaailmaa mitenkään. Paradoksaalista kyllä, julkisuudessa huonosti viihtyvästä Räikkösestä on tullut mediaa ja lukijoita kiinnostava hahmo juuri vetäytyväisyytensä vuoksi. Mikä Räikkösestä sitten tekee niin monia kiehtovan ja myyttisen sankarin?

Kirjailija Petri Tamminen on kuvannut sankarimyyttejä osuvasti teoksessaan Muita hyviä ominaisuuksia: “Perushoitaja olisi totta kai sankari, mutta koska sankaria ei valita järjellä, sankari ei perushoida mitään vaan tempaisee puvun päältään ja syöksyy taivaalle, kaukaloon, kentälle, vihollisen asemiin, leijonan kitaan.” Urheilun myyttiset sankarit nousevat lajeista, joissa operoidaan 100–300 kilometrin tuntinopeudella tai asettaudutaan jollakin muilla tavoin hengenvaaraan. Pelkkä rämäpäinen laji ei kuitenkaan riitä: tehtävä on täytettävä hötkyilemättä ja vaiteliaasti. Sankari ei saa missään tapauksessa osoittaa hermostuneisuutta tai pahemmin muitakaan tunteita, eikä selitellä epäonnistumisia ulkoisilla tekijöillä.

Sitten on tietysti alkoholi. Räikkösen kaltaiseen sankarimyyttiin kuuluu sopiva annos renttua: on kutkuttavaa, kun kansa ei voi koskaan tietää, mitä seuraavaksi on luvassa. Kilpailujen ulkopuolellakin on suotavaa kokeilla oman kestokyvyn ja auktoriteettien rajoja sekä asettua poikkiteloin kaikenlaista tylsää säntillisyyttä kohtaan. Selittelemättömyyden ja vähäpuheisuuden tavaramerkikseen jo ennen Räikköstä omaksunut Janne Ahonen kohahdutti kymmenisen vuotta sitten paljastamalla elämäkerrassaan 240 metrin haamuhyppynsä taustoja. Ahonen tempaisi vuonna 2005 maailmanennätyslukemiin yltäneen mutta kaadutun siivun pienessä kohmelossa. Räikkösen vastine oli karata armeija-aikoina varuskunta-alueelta Lahden yöhön juopottelemaan. Jälkimainingeissa hän antoi vielä kapteenin kuulla kunniansa, kun tämä kehtasi rangaista Räikköstä moisesta tempusta.

Koheltamisesta huolimatta myyttiset sankarit putoavat aina jaloilleen. Historia tuntee monia ikäviä tarinoita huippu-urheilijoista, joista päihteet ovat saaneet sittemmin otteen. Räikkönen puolestaan vaihtoi pullot perhe-elämään jo hyvissä ajoin. Alkoholia hän kommentoi jo “vetäneensä niin tappiin, että enää ei tarvitse.” Elämänhallinta on sankaritarinoissa tietysti suvereenisti omissa käsissä: kun jokin asia ei enää huvita, se lopetetaan. Eräänlaista normeja vastaan kapinointia sekin.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi