Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Mimmi
Pitkänen
mimmi.pitkanen@ess.fi

Esalainen

Voisinpa minäkin asua saunatilassa

Myönnän.

Kun kuulin perussuomalaisten kansanedustajien Teuvo Hakkaraisen ja Ville Vähämäen asuneen kokoomustaustaisen poliisin vuokraamassa saunatilassa, ajatus huvitti.

Taisi olla aika kuumat paikat. Vaikka vuokrasopimuksessa luki kellarihuoneisto, eikö kansanedustajille tullut mieleen hankkia jotain vähän uskottavampaa asuintilaa?

Oikeasti tapaus on kaikkea muuta kuin huvittava. Tapahtumat saivat uuden käänteen tiistaina, kun Iltalehti uutisoi, että Vähämäki asui ennen saunatilaan muuttoa kellariin luvattomasti rakennetussa sala-asunnossa.

Mikä näissä asuinjärjestelyissä on sitten ongelmana? Kansanedustajat saavat korotettua kulukorvausta, jos he asuvat Helsingin ja Uudenmaan ulkopuolella ja edustajatoimensa vuoksi omistavat tai vuokraavat asuntoa pääkaupunkiseudulla. Hakkarainen ja Vähämäki ovat kumpikin saaneet korotettua kulukorvausta. Väärin tässä tapauksessa on toimittu, jos he ovat saaneet korotettua kulukorvausta asuntoon, jossa he todellisuudessa eivät ole asuneet. Eduskunta ja keskusrikospoliisi ovat ilmoittaneet selvittävänsä asiaa.

Samalla kun Hakkarainen ja Vähämäki selittelevät asuinjärjestelyjään, syynätään monen suomalaisen asumistukihakemukset ja muut hakemukset viranomaisille tarkasti. Opiskelijat siirtyivät viime vuonna yleisen asumistuen piiriin, mikä toi mukanaan monia muutoksia. Itsekin jouduin viime syksynä todistamaan Kelalle, etten ole parisuhteessa asuintoverini kanssa. Todistukseksi vaadittiin yksityiskohtaista selitystä esimerkiksi asumisjärjestelyistä ja laskujen jakamisesta.

Tuntuihan se oudolta avata yksityiselämäänsä niin tarkkaan Kelalle, kun aiemmin on selvinnyt vähemmällä. Mutta tuntukoon – pääasiassa olen kiitollinen, että saan asumistukea opiskelujen aikana. Järjestely tuntuisi tosin ymmärrettävämmältä, jos kaikilta samassa tilanteessa olevilta vaadittaisiin samanlaista selvitystä. Meidän taloudessamme jostain syystä vain minä jouduin todistamaan parisuhteettomuuteni, vaikka molemmat tekivät omat erilliset asuintukihakemuksensa.

Kelan mukaan väärinkäytöksien määrä etuuksien hakemisessa on vähentynyt viime vuosina. Silti väärinkäyttöä epäillään vuosittain yli tuhannessa tapauksessa. Siinäkin määrässä on varaa vähentää, jotta tuet menevät niille, jotka niitä tarvitsevat.

Olisikin syytä pohtia, millaista esimerkkiä kansanedustajat näyttävät omalla toiminnallaan. Kansanedustajia koskevat samat säännöt kuin muita kansalaisia. Lopulta aika näyttää, miten tosissaan he tämän kohun ottavat. Hakkarainenhan on ilmoittanut asuvansa saunatilassa yhä.

Mimmi Pitkänen
mimmi.pitkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi