Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Saara
Larkio
saara.larkio@ess.fi

Esalainen

Martini sinne jonnekin - Sir Roger Moore käytti kuuluisuuttaan hyväkseen tavalla, joka tuntuu unohtuvan monilta julkkiksilta

Kuvittelin sukeltavani keskelle vauhdikkaita takaa-ajoja, kulissien takaisia paljastuksia ja glamouria. Helteisenä kesäpäivänä Sir Roger Mooren elämäkerta tuntui juuri sopivalta valinnalta, sillä aikaa kun Fernando Pessoan Levottomuuden kirjan syvällä poraavat pohdinnat odottivat pöydänkulmalla.

Viime vuonna kuollut Roger Moore tunnettiin ympäri maailmaa rooleistaan Pyhimys-tv-sarjassa ja myöhemmin James Bond -elokuvien agenttina. Kaikki eivät häntä näyttelijänä arvostaneet, vaikka Moore ehti tehdä urallaan lukuisia rooleja tunnetuimpien lisäksi.

Moore antaakin Bond-elokuville kirjassaan varsin vähän tilaa. Hän kirjoittaa elämästään kevyesti, itseironisesti, rahanahneuttaan tai sivusuhteitaan mitenkään peittelemättä. Hän käy läpi koko pitkän uransa, kaikki avioliittonsa ja sairautensa. Kevyt ja vakava, kuten rakkaan näyttelijäkollegan kuolema ja seurapiirikekkerit, seuraavat toisiaan tekstissä paikoin tahdittoman tuntuisesti. Moore tuntuu olevan myös avoimen sovinistinen.
 

Kaikkein eniten sivuja Moore antaa työlleen Unicefin hyväntahdon lähettiläänä. Moore kertoo rehellisesti valtavasta kuilusta luksushotellista saapuvan näyttelijän ja järkyttävässä köyhyydessä elävien lasten välillä. Hän kirjoittaa, kuinka kotoaan jo 8-vuotiaana lähtenyt tarjoilijapoika karkasi siksi, ettei hän olisi päätynyt amputoitavaksi vastoin tahtoaan. Köyhyys alueella oli niin vakavaa, että vanhemmat antoivat lapsensa amputoitavaksi, jotta nämä voisivat sitten kerjätä kadulla rahaa. Tarjoilijapojan kaverit eivät olleet yhtä onnekkaita.

Moore kertoo, kuinka hän vieraili sota-alueiden sairaaloissa, joissa raajoja menettäneet tai muuten hyvin sairaat lapset repesivät leveään hymyyn nähdessään El Santon, Pyhimyksen. Hän kertoo, kuinka aidsille vanhempansa menettäneet orpotytöt lauloivat hänelle äitien tärkeydestä kyyneleet silmissään.

Kirjassa on kuvattu paljon vastaavia kohtaamisia. Lukija hiljentyy, liikuttuu ja keskeyttää lukemisensa katsellakseen ympärillään olevaa yltäkylläisyyttä. Ei sellaista ylellisyyttä, jossa Roger Moore eli, mutta sellaista vaurautta, josta tarjoilijapoika voi nähdä vain unia.
 

Nimeni on Moore, Roger Moore (2008) ei ole kaunokirjallinen mestariteos, mutta näyttelijän omistautuminen maailman lasten hädälle tekee vaikutuksen. Moore käytti kuuluisuuttaan ja mainettaan hyväksi tavalla, joka tuntuu näin tubettajajulkkis- ja tosi-tv-tähtösaikakaudella usein jäävän väliin. Pintaa kumartava julkisuus vyöryy silmille kaikkialta, mutta vähemmän kohkataan heistä, jotka haluavat tehdä pärstäkertoimellaan muutakin kuin rahaa.

Moore järkyttyi erään 8-vuotiaana raiskatun tytön tarinasta niin, että toteutti tytön suurimman unelman. Moore välitti tytölle rahat polkupyörään. Näyttelijätähti tiesi hyvin, ettei voi pelastaa kaikkia maailman lapsia, eikä edes tuota prostituoiduksi ajautunutta pikkytyttöä. Mutta pienilläkin eleillä voi olla väliä, kun ahdinko on suuri.

Martini sinne jonnekin, Sir Roger.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi