Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Jannika
Melkko
jannika.melkko@ess.fi

Esalainen

Hellyttävä video ei auta, kun rotuviha riehuu

Hyökkäsi, raateli, tappoi.

Otsikoissa vilahtelee surullisen tuttuja verbejä, kun jossakin on päässyt aggressiivinen koira vapaaksi ja jälki on ollut rumaa. Tapahtuman jälkeen ei mene kauan, kun sosiaalisessa mediassa leimahtaa rotuviha – jälleen kerran.

Facebookin koiraryhmissä käydään aiheen tiimoilta parhaillaankin sotaa. On niitä, jotka haluaisivat ”vaaralliset rodut” tai ”tappajakoirat” Suomesta kokonaan pois, ja niitä, jotka huomauttavat, että mistä tahansa rodusta osaamaton omistaja saa arvaamattoman.

Tälläkin hetkellä kerätään nimiä adresseihin, joiden pyrkimyksenä on kieltää Tanskan malliin osa roduista täysin.

Tanska on listannut tähän mennessä 13 vaarallisena pitämäänsä koirarotua tai niiden sekoitusta, joiden omistaminen, kasvattaminen ja maahan tuominen on laissa kielletty. Maa on myös nimennyt 12 muuta rotua, jotka saatetaan tulevaisuudessa lisätä kiellettyjen listalle.

Kuumentuneita tunteita herättävien rotujen omistajat ovat puolestaan vastanneet syytöksiin postaamalla videoita lasten kanssa kirmaavista amerikan­staffordshirenterriereistä, vauvan unta valvovista kaukasiankoirista tai kainaloon käpertyvistä amerikanbulldoggeista ja yrittäneet osoittaa, että puhe tappajista on epäreilua ja perusteetonta.

Niin kuin mielipiteitä jakavissa keskustelussa yleensä, tässäkin ovat usein menneet puurot ja vellit sekaisin. Väitän, että ainakaan iso osa rotukieltoja kannattavista koiranomistajista ei niinkään pelkää ihmisten turvallisuuden vuoksi, vaan lemmikkiensä puolesta.

Pelko on aito ja aiheellinen, ja keskusteluun on silloin turha vastata vakuuttamalla koiran ihmisystävällisyyttä.

Suomessa koira satuttaa vakavasti ihmistä äärimmäisen harvoin, ja silloinkin ihminen on voinut saada hampaasta syöksyttyään erotuomariksi koirien väliin.

Sen sijaan lenkkipoluilla, koirapuistoissa ja naapurustoissa yhteenottoja tapahtuu yhtenään. Useinkaan ne eivät johda toisen koiran kuolemaan, mutta elinikäisten vammojen tai traumojen syntyminen on lähes yhtä lohduton lopputulos.

Ja fakta on, että vaikka mistä tahansa koirayksilöstä voi tulla muita koiria kohtaan aggressiivinen, joitakin rotuja jo perimä ja alkuperäinen käyttötarkoitus ohjaavat niin, etteivät ne tule toisten nelijalkaisten kanssa toimeen.

Eikä niiden tarvitsekaan tulla.

Suunnitelmat kiellettävistä roduista antavat ymmärtää, että onnettomuudet olisivat koirien vika. Oikea syyllinen löytyy kuitenkin hihnan toisesta päästä.

Osaavissa käsissä rotu kuin rotu on ympäristölleen vaaraton. Rotuvihan sijaan tulisikin pohtia, miten taataan se, että koira päätyy kotiin, jossa sen tarpeet ja vaatimukset ymmärretään.

Jannika Melkko
jannika.melkko@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi