Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Matti
Eve
@EveMatti matti.eve@radiovoima.fi

Esalainen

Luurit komeroon - ranskalaiset tekivät järkipäätöksen

Ranskassa tehtiin kova päätös, kun maan kouluissa päätettiin lailla kieltää älypuhelinten, tietokoneiden ja tablettien käyttö 3–15-vuotiailta. Lukiolaisten älylaitteiden käytöstä saavat oppilaitokset itse tehdä päätöksen. Myös erityisoppilaille suodaan mahdollisuus käyttää jatkossakin älypuhelimia, mutta muilta se on kielletty.

Nyt kyselläänkin kuinka tämä on mahdollista Ranskan kaltaisessa sivistysvaltiossa? Ovatko ranskalaiset tehneet järjettömän kieltolain, joka pudottaa nuorison kehityksen kelkasta? Oma mielipiteeni on, että ei, vaan järkipäätöksen. Herää vain kysymys, miksi tämäkin asia täytyy kieltää lailla. Eikö tuota kieltopäätöstä voisi tehdä ihan jokainen koulu omalla tavallaan?

Meillä Suomessa tästä asiasta on puhuttu jo vuosikausia. Mitään valmista ei kuitenkaan ole saatu aikaiseksi. Lainsäätäjät kyllä tiedostavat ongelman, mutta omaa kädettömyyttään eivät ole saaneet asiassa mitään aikaiseksi. Vai kuvitellaanko meillä, että tämänkaltainen kielto saattaisi vaikuttaa negatiivisesti äänestäjiin?

Olisiko älypuhelinten käytön kieltäminen kouluissa yksilönvapauden riistoa? No ei olisi. Voi vain kysyä, mihin koululaiset tarvitsevat koulutunnilla kännyköitään, jos ne eivät liity millään muotoa opetukseen. Mikäli oppiaineen opiskeluun ei tarvita älylaitteita, niin miksi ne sitten ovat ylipäätään luokkahuoneessa mukana?

Opettajille tilanne on myös katastrofaalinen. Meistä jokainen voi vain kuvitella, miltä tuntuu olla selin luokan edessä, kun samaan aikaan kamerat laulavat ja kuvat päätyvät ties minne sosiaalisen median sivustoille? Tässä toivoisi maalaisjärjen voittavan. Luurit komeroon, minkä myötä luokkahuoneisiin syntyisi aidosti opiskelurauha.

Monet vanhemmat perustelevat lastensa kännykän käyttöoikeutta sillä, että he voivat olla yhteydessä lapseensa myös koulupäivän aikana.

Onko tämä koulun ongelma? Ei ole. Kyllä se ongelma lienee kotona, jos keskinäinen luottamus on sillä tasolla, että kesken koulupäivän pitää varmistaa, että lapsi on mennyt kouluun.

Norjassa ongelma on ratkaistu ihan ilman kieltolakia. Siellä puhelimet laitetaan kiltisti kaappiin, kun koulun ovesta astutaan sisään. Näin pienellä toimenpiteellä opiskelurauha laskeutui välittömästi luokkahuoneisiin.

Mitä jos meilläkin tehtäisiin Norjan mallin mukainen päätös? Luurit komeroon, ja sitten keskitytään niihin asioihin, joiden vuoksi kouluun mennään. Putoaisivatko suomalaiset koululaiset kehityksen kärjestä ja jatkaisivatko Pisa-tutkimuksen tulokset persmäkeä? Tuskinpa, sillä siinä saattaisi olla jopa se riski, että tulokset lähtisivät nousuun.

Mikäli älypuhelinten käyttö on koulupäivän aikana välttämätöntä, lukujärjestystä voisi hieman päivittää. Järjestetään keskelle koulupäivää ruokatunnin jälkeen puolen tunnin mittainen kännykkätauko. Sinä aikana saisi halutessaan hoitaa ne kaikki kiireelliset ja tärkeät omat asiat. Ja sitten taas takaisin pulpetin ääreen. Ei se tämän vaikeampaa olisi, eikä siihen tarvita lakimuutoksia.

Matti Eve
matti.eve@radiovoima.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi