Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Eveliina
Mäntylä
eveliina.mantyla@ess.fi

Esalainen

Instagram-tilini siepattiin ja teki mieli itkeä

M\u00e4nty\u00e4. Mitä täällä tapahtuu? Miksi nimeni on Instagramissa jokin kryptinen koodi?

Menin profiilini tietoihin ja huomasin toisen outouden. Sähköpostiosoitteeni oli vaihtunut minulle tuntemattomaan venäläiseen postiin. Ää! Joku hakkeripahis on pöllinyt Instagram-tilini!

Mieleeni lävähti uhkakuvia, kuinka menetän koko tilini. Kuvat, seuraajat, kaikki! Monen vuoden työn! Kuinka sen kaiken voi rakentaa uudelleen? Ja kuinka raskasta se olisi. Eii, en halua.

Googlailin paniikissa ”Instagram-tilini on hakkeroitu” ja pakotin mieleeni ajatuksia, ettei tämä ole mikään maailmanloppu. Joku Instagram vain, ihan sama. Ei sitä ”oikeaa elämää”. Samaan aikaan teki mieli purskahtaa itkuun ja huutaa anonyymille hakkerille, että onko nyt hyvä mieli.

Oliko minut nyt imaistu siihen somen myrkylliseen loukkuun, jossa todellisuudentaju on vääristynyt ja turhanpäiväiset asiat, kuten kuvat ja seuraajat, merkitsevät jotain muuta kuin kuvia ja seuraajia? Että niillä olisi merkitystä identiteetille. Ja jos näin on, se pitäisi kitkeä pois nopeasti vähin äänin. Paniikkini joistain Instagram-kuvista tuntui naurettavalta. Reaktioni hävetti, mutta miksi?

Aiemmin sinä päivänä haastateltava oli kertonut minulle luopuneensa älypuhelimestaan, koska se vei liikaa aikaa kaikelta muulta koettavalta. Niiltä oikeilta ja tärkeiltä asioilta. Tekeekö se silloin sosiaalisesta mediasta vain väärän ja turhan? Harhaisen ja haitallisen illuusion, johon vain heikot sortuvat? Vaikka somella ei ole fyysistä tilaa tai paikkaa, ei sen merkitys ole yksinään sen takia vähäisempi. Puhutaan, että asiat ”tapahtuvat somessa”, mutta oikeastaan ne tapahtuvat myös tässä näin.

Totta kai tilini hakkerointi nyppi. Käytän sovellusta joka päivä, olen laittanut sinne satoja kuvia ja seuraan siellä aivan liian montaa tiliä. Minkä takia en saisi välittää ja olla harmissani? Vaikka Instagram ei vastaa fyysistä todellisuutta, kuten valveutunut mediankäyttäjä tietää, ovat kuvani siellä enemmän tai vähemmän tärkeitä muistoja. Ilman toki pärjään, mutta mieluummin ne ainakin vielä siellä säilytän.

Tiedän toki, että somettaminen voi muiden asioiden tapaan mennä överiksi. Omasta mielestäni huoleni tilin menettämisestä oli vielä ihan normaalia ja oikeutettua.

Enkä tietenkään pelännyt vain tilini menettämistä. En edes tiedä, mihin muihin tietoihin hakkeri voi Instagram-tililtäni päästä? Vaihdoin salasanat kaikista sovelluksista ja sähköposteista toivoen, ettei suurta vahinkoa ole käynyt.

Reilun puolen tunnin kuluttua sain Instagram-tilini takaisin ja hakkerointi jäi, ainakin tietääkseni, vain outoon nimeen ja lyhytkestoiseen paniikkiin.

Eveliina Mäntylä
eveliina.mantyla@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi