Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Mimmi
Pitkänen
mimmi.pitkanen@ess.fi

Esalainen

Trumpin kommentit veivät huomion

Itä voitti ja länsi hävisi. Tapaaminen oli hyödytön ”diplomaattikokous”.

Näin kuvailtiin Helsingissä järjestettyä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssia (Etyk) vuonna 1975. Erityisesti Ranskan ja Yhdysvaltain lehdistössä toisteltiin ajatusta, jonka mukaan Helsingin päätösasiakirja antoi hyväksynnän Neuvostoliiton kuritukselle Keski- ja Itä-Euroopassa.

Sittemmin asenteet kokousta kohtaan ovat muuttuneet. 1990-luvulta saakka tutkijat ovat pitäneet Helsingin Etykiä yhtenä merkittävänä myötävaikuttajana Neuvostoliiton romahtamiseen.

Helsingissä vuonna 1975 järjestetty Etyk on noussut viime aikoina monesti esille, sillä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat tällä viikolla Helsingissä. Presidenttien tapaamista on verrattu useaan otteeseen Etykiin, etenkin sen merkittävyyteen Suomen kannalta.

Ja merkittävä se varmasti Helsingille ja Suomelle oli. Turvajärjestelyt toimivat, kaupunki kylpi kesäisessä säässä ja tasavallan presidentin Sauli Niinistön isännöinti keräsi vierailta kiitosta – Helsinki toimi siis jälleen hyvin suurvaltapolitiikan näyttämönä. Harvoin pääsee niin laajan kansainvälisen huomion keskipisteeksi.

Vaikka tapaamisen puitteet toimivat vuoden 1975 malliin, on tapaamisen anti poliittisilta saavutuksiltaan vielä täysin auki.

Tämän viikkoisen tapaamisen ero Helsingin Etykiin on se, ettei siinä ainakaan tiettävästi allekirjoitettu virallisia, toimintaan velvoittavia asiakirjoja.

Vuoden 1975 asiakirjaa pidetään merkittävänä etenkin siksi, että se nosti esiin ihmisoikeudet ja sai aikaan massaliikehdintää niiden puolesta. Tästä esimerkkinä toimivat erityisesti Moskovan Helsinki-ryhmä ja Tšekkoslovakian Charta 77.

Trump ja Putin itse julistivat tapaamisen menestykseksi, vaikka konkretia jäi uupumaan. Heidän mukaansa tapaaminen oli merkittävä alku ja ensimmäinen askel suhteiden parantamiselle.

Poliittisten lupausten sijaan huomio kiinnittyi tapaamisen jälkeen Trumpin kommentteihin tiedostustilaisuudessa, jossa hän kyseenalaisti oman maansa tiedustelu­viranomaiset ja sanoi, ettei ole syytä uskoa Venäjän sekaantuneen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Kommentit saivat aikaan myrskyn Yhdysvalloissa, eikä armoa herunut edes luottomedia Fox Newsilta. Myöhemmin Trump alkoi korjailla lausuntojaan.

Kuka tietää, ehkä tulevissa historiankirjoissa Helsinki 2018 on jonkin merkittävän liikehdinnän alku. Ehkä sen merkitys ymmärretään Etykin tavoin vasta myöhemmin. Tällä hetkellä vaikuttaa kuitenkin siltä, että se oli vain yksi tapaaminen muiden joukossa.

Mimmi Pitkänen
mimmi.pitkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi