Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Mervi
Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi

Esalainen

Totta kai olen huolissani, mutta yksi asia kerrallaan

Nyt kun thaimaalainen jalkapallojoukkue on saatu sankarillisesti ulos luolasta, voimme taas keskittyä arkisempiin asioihin, kuten pitämään huolen toisten asioista ja loukkaantumaan mitättömistä asioista.

Maailman huomion keskittyessä thaimaalaiseen luolaan muutamat kansalaisjärjestöt huolestuivat siitä, muistaako kukaan heidän asiaansa. Aivan kuin thaipoikien selviytymiskamppailua seuranneet eivät enää välittäisi vanhusten, jääkarhujen, muiden lasten tai pakolaisten kohtaloista.

Jos ihminen seurasi uutisia saadakseen tietoa 12 lapsen ja yhden nuoren miehen kohtalosta, se kai sitten tarkoitti sitä, että feissarille ei sillä viikolla herunut rahaa kansalaisjärjestön hyväksi? Mutta eiväthän nämä kaksi asiaa sulje toisiaan pois. Ihminen voi olla huolissaan sekä thailapsista että valaista, ja siinä sivussa veteraaneista, maahanmuuttajista, härkäjuoksun eläinuhreista ja muovilautoista. Huomio vain kiinnittyy yhteen asiaan kerrallaan.

Kaikkien ei tarvitse olla koko ajan samoista asioista huolissaan. Jos murehtii kaikkea kerralla, pää ei pysy kasassa.

Velipuolikuussa oli sketsi, jossa Pirkka-Pekka Peteliuksen esittämä rakennusmies ei saa eväitä syötyä, koska hänellä on niin paljon huolia. Kaveri kysyy, että mikä on. No, Gattin (GATT= Maailman kauppajärjestön WTO: edeltäjä) kokous oli tulossa ja raksamies murehti, miten Gattin kokouksessa käy.

– Kas kun et vielä murehdi miten Dianan selkä kestää synnytyksen, vaimo oli sketsin miestä pilkannut. Diana on se prinsessa joka kuoli Pariisissa.

Gattin kokouksen murehtijoita on edelleen. Huolenaiheena on vaikkapa se, miksi Kainuussa posti tulee aina vasta iltapäivällä. Tai se, voittavatko saamelaiset taistelun jäämeren junarataa vastaan.

Sitäkin on pohdittu, miksi maailma murehti yhden luolan vankien puolesta. Heitähän oli vain 13 ja maailmassa on paljon enemmän hädänalaisia. Ilkeäkielisimmät ehtivät spekuloida sitäkin, oliko koko juttu lavastettu.

Yksi selitys on, että pystymme käsittelemään lukua 13. Jos mutavyöryissä kuolee satoja ihmisiä, se on liian iso luku käsiteltäväksi, puhumattakaan tuhansista. Olemme kuin kanat: jos niitä on liikaa, ne hämmentyvät.

Thailuola oli oman aikamme Apollo 13: kollektiivinen huoli muutamien puolesta. Koko maailma yhdessä.

Jännitys purkautui helpotukseksi. Nyt voi taas väistellä Lanunaukiolla feissaria, joka kysyy, oletko huolissasi maailman köyhistä tai luonnon tilasta.

Totta kai olen, typerä kysymys. En kuitenkaan anna teille nyt rahojani. Minulla on muitakin huolia.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi