Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

Onnellisillekin tarinan lopuille on tarvetta

Koko maailma tuntui pidättävän henkeään, kun viime sunnuntaina ja alkuviikolla pelastettiin 12:ta poikaa ja yhtä nuorta miestä luolan uumenista Thaimaassa. Operaation vaarallisuus ja pelastettavien ikä olivat varmasti osasyynä siihen, että niin moni odotti hyviä uutisia hetki hetkeltä.

Kaikki katastrofin ainekset olivat olemassa, ja pelastusoperaatio vaati myös uhrinsa. Siitä huolimatta voi sanoa, että saimme tarinalle onnellisen lopun. Niitäkin tarvitaan. Ehkä se antoi hieman turvallisuuden tunnetta tähän monin paikoin katastrofien vaivaamaan maailmaan, kun näki, miten suuriin ponnistuksiin poikien pelastamiseksi ryhdyttiin.

Maailma ei olekaan ihan niin paha paikka, ihmisissä on paljon hyvää ja yhteistyöllä saadaan paljon aikaan. Se antaa toivoa.
 

Moni on paheksunut sitä, miten paljon huomiota pelastusoperaatio sai ja muistutti, että samaan aikaan Syyriassa siviilit kärsivät sotatoimista, pakolaisia hukkuu Välimerellä ja japanilaisia peittyy mudan alle rankkasateiden vuoksi. Tottahan se on, että on maailmassa pahempiakin asioita kuin poikien jääminen loukkuun luolastoon.

Pidän kuitenkin turhana näiden uutisten rinnastamista. Joskus jokin nousee uutiseksi sen vuoksi, että on helppoa samastua uhreihin tai heidän omaisiinsa.

Varmasti moni vanhempi koki myötätuntoa niiden ­vanhempien puolesta, joiden lapset olivat loukussa. Toisaalta moni kuvitteli mielessään, miten hirveää pojilla luolassa on ja kuinka paljon he ovat mahtaneet pelätä. Jokainen pelastusoperaation päivä antoi toivoa ja kun viimeisetkin loukussa olleet oli saatu turvaan, sydäntä lämmitti.

Kun katastrofi on laaja, se karkaa enemmän ulottumattomiin. Jokainen tietää, että pakomatka Syyriasta Eurooppaan on pelkoa ja vaaroja täynnä eikä pysty edes kuvittelemaan, miltä tuntuu elää pommitusten keskellä – ­ainakaan me rauhan ajalla kasvanut sukupolvi. Näitä uutisia välitetään meille päivästä toiseen eikä nopeaa, onnellista ratkaisua ole näköpiirissä.
 

Luolapoikien pelastuksesta varmasti tehdään elokuva ennen pitkää, sillä tarinassa on hyvän draaman ainekset. Jos se tehdään Hollywoodissa, sankarina on elämässään hieman epäonnistunut, eron partaalla oleva mies, joka pelastusoperaation keskellä pystyy pelastamaan myös avioliittonsa. Näinhän katastrofielokuvat usein menevät. Yleisö saa onnellisen loppunsa.

Thaimaan pojille toivon pikaista toipumista sekä rauhallista paluuta perheen luo ja arkeen. Ehkä maailman mediakin pakkaa kameransa ja antaa heille siihen mahdollisuuden. Olkoon tarinan päätös: ”He elivät elämänsä onnellisina loppuun asti.”

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi