Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Kimmo
Kangas
kimmo.kangas@ess.fi

Esalainen

Maailma on muuttunut, jalkapallo vielä enemmän

FC Lahti kohtaa tänään stadionilla islantilaisen FH Hafnanfjördurin Eurooppa-liigan karsinnassa. Ensi viikolla on vuorossa vierasottelu Islannissa. Kyseessä ovat eittämättä kauden tärkeimpiin kuuluvat ottelut. Maineen ja kunnian lisäksi tarjolla on myös rahaa. Lahtelaisittain ja suomalaisittain europeleistä tarjolla olevat summat ovat merkittäviä.

Siinä unelmien raja sitten suunnilleen nykyään onkin: Muutama ottelu Euroopassa ja kotiin tuomisiksi kokemuksia sekä vähintään seuraavan kauden taloutta vakauttava setelitukko. Jos europelien avulla saa lisäksi jonkun pelaajan kaupattua ulkomaille siirtokorvausta vastaan, on se ehdottomasti plussaa. Raha on tehnyt jalkapallossa tehtävänsä niin, että pienten seurojen unelmienkin on nykyään oltava varsin pieniä.
 

Kirjanpitoyhtiö Deloitte julkaisi tammikuussa vuotuisen raporttinsa eniten tienaavista jalkapalloseuroista. Raportin nimi on osuvasti Football Money League. Rahaliigan huipulla luvut ovat huimia.

Kymmenennen kerran kärkipaikkaa hallussaan pitävä Manchester United tienasi kaudella 2016–2017 yli 676 miljoonaa euroa. Yli 500 miljoonan tuloihin ylsi yhteensä viisi seuraa.

Vaikka rahaliigan jättiläiset, manchesterit, madridit ja barcelonat ovat omassa luokassaan, ei taaempanakaan käydä nappikauppaa. Sijalla 30. portugalilaisen Benfican tulot olivat 158 miljoonaa euroa. Valtava summa, mutta yli neljä kertaa vähemmän kuin Manchester Unitedilla.

Deloitten raportista käy selvästi ilmi, että suurimpien jalkapalloseurojen tulot ovat aikaa sitten irtautuneet varsinaisista ottelutapahtumista. Raha tulee televisio-oikeuksista sekä sponsorituloista ja oheistuotteista.

Kun maailmalla jalkapallossa liikkuvat rahat ovat tällaisia, on höttöisimmänkään jalkapalloromantikon vaikea kuvitella, että suomalaiset joukkueet voisivat enää toistaa Kuusysin kauden 1985–1986 tai HJK:n kauden 1998–1999 saavutuksia Euroopan kentillä. Maailma on muuttunut, jalkapallo vielä enemmän.
 

Esimerkiksi FC Lahdelle nyky-yhtälö saattaa olla ongelma. Huippujalkapalloa on kotisohville tarjolla enemmän ja helpommin kuin koskaan, mutta samalla on yhä epätodennäköisempää, että Lahti ikinä yltäisi kotisohville näytettäviin huippuotteluihin. Suomalainen huippujalkapallo tarvitsee rahaa, mutta miten myydä tuotetta lukemattomien kilpailevien elämysten joukossa?

Ainoa oikea tapa on keskittyä järkevään toimintaan ja tavoitella sopivankokoisia unelmia.

Moni lahtelainen muistaa loppuunmyydyn kotiottelun belgialaista Bruggea vastaan vuonna 2009. Euroopassa Brugge on hädin tuskin keskikastia, mutta Lahdessa se oli jättiläinen. Taistelutasuri maistui hyvältä, ja tunnelma oli mahtava.

Usein sanotaan, että jokainen urheilee tasollaan ja onnistumisia syntyy myös terävimmän kärjen takana. Sama pätee jalkapalloon. Siksi tänäänkin kannattaa mennä stadionille.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi