Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Teemu
Leppänen
teemu.leppanen@ess.fi

Esalainen

Selviäisitkö 50 litralla vettä päivässä? Vedenkäytön vähentäminen voi olla vaikeaa

Viisikymmentä litraa. Sen verran Kapkaupungin asukkaat saavat käyttää vettä päivässä.

Kolmen vuoden kuivan kauden seurauksena vesi uhkasi loppua tänä vuonna kaupungin asukkaiden vesihanoista kokonaan.

Viranomaiset nimesivät 3,5 miljoonan asukkaan kaupunkia uhkaavan päivän Day Zeroksi eli nollapäiväksi.

Arviota veden loppumisesta siirrettiin muutaman kerran myöhemmäksi. Viimeiseksi viranomaiset arvioivat, että nollapäivä koittaa 9. heinäkuuta, siis tämän viikon maanantaina.

Toissa viikolla kaupungin viranomaiset saattoivat kuitenkin todeta, että onnistuneen säännöstelyn, uuden vedenkeräysinfran ja viimein saatujen sateiden ansiosta vesivarannot ovat alkaneet elpyä. Veden säännöstelystä ei kuitenkaan vielä luovuta.


Lahti Aquan mukaan lahtelainen käyttää vuorokaudessa 120 litraa vettä vuorokaudessa.

Jo peseytymiseen kuluu 47 litraa. Vessassa käynnit kuluttavat 31 litraa, keittiötyöt 26 litraa ja pyykinpesu 16 litraa vuorokaudessa.

Sitä peilaten voi miettiä, mihin 50 litraa vettä päivässä riittää. Maailman kuvalehden laskelman mukaan 50 litraa riittää 90 sekunnin mittaiseen suihkuun, yhden aterian keittoveteen, kahteen käsienpesuun ja hampaidenharjaukseen, yhteen wc-käyntiin ja kahteen litraan juomavettä.

Kapkaupungin viranomaisten laatimassa julisteessa ohjeistetaan veden säännöstelyssä. Vessan voi vetää kerran päivässä tai käyttää siihen pesuvettä. Ohjeessa sanotaan suoraan, että pelkkää virtsaa ei pöntöstä kannata huuhtoa. Pesukoneen saa pyörittää kerran viikossa ja tiskikoneen joka kolmas päivä. Juomiseen on varattu kolme litraa päivässä ja kokkaamiseen litra. Kotia kannattaa siivota vain joka toinen päivä tai käyttää vedettömiä tuotteita.

Osa voi varmaan todeta, että näillä ohjeilla pärjää. Kapkaupunginkin julisteessa todetaan, että todellinen kulutus riippuu omista kodinkoneista ja henkilökohtaisista tottumuksista.

Kapkaupunki joutui asettamaan lopulta määräysten tehostamiseksi uhkasakkoja kulutuksen ylittäville kotitalouksille. Toisena keinona oli asentaa vesimittari, joka sulkee hanan, kun kulutus tulee täyteen.


Kapkaupungin esimerkki osoittaa, kuinka vaikeaa vedenkäytön vähentäminen on. Säännöstely ei merkinnyt pelkkää veden kulutuksen vähentämisestä. The Guardian kuvasi säännöstelymääräystä ennennäkemättömäksi uhkapeliksi, joka aiheutti levottomuutta ja uhkasi alueen matkailun ja maatalouden työpaikkoja.

Kaupungin kauppa- ja teollisuuskamarin puheenjohtaja totesikin, että tästä lähtien on huolehdittava, ettei nollapäivän kaltaista paniikkikeinoa tarvitse tulevaisuudessa edes harkita.

Teemu Leppänen
teemu.leppanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi