Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Erno
Laisi
erno.laisi@ess.fi

Esalainen

Lahden kokoomuksen on syytä pelätä ex-hiihtäjää

Lahden ja Hämeen valtapuolueet SDP ja kokoomus ovat ensi kevään eduskuntavaalien ehdokasasettelussa eritahtisia. Kokoomuksella ehdokkaita on nimettynä jo kuusi, SDP:llä ei vielä virallisesti ainuttakaan.

On selvää, että Hämeen demareiden jäsenäänestykseen osallistuvat kansanedustajat Mika Kari, Ville Skinnari ja Tarja Filatov läpäisevät karsintakierroksen heittämällä. Samoin läpäisee paluuta eduskuntaan pankkiirivuosien jälkeen hakeva ex-oikeusministeri Johannes Koskinen. SDP tavoittelee Hämeen vaalipiiristä vähintään neljää paikkaa nykyisen kolmen sijaan. Lähtökohtiin nähden tavoite vaikuttaa realistiselta.

Demarit kuitenkin tuppaavat riitelemään keskenään, oli puolueen tilanne mikä hyvänsä.

Skinnarin ja Karin keskinäinen kisailu on jo pitkään ollut vähintään kitkerää. Heidän ei tarvitse sentään kilpailla ehdokkuudesta keskenään, joten ainakin kulissien edessä on nyt rauhallisempaa.

Toinen tilanne on Forssassa, josta tyrkyllä ehdokkaiksi ovat sekä varakansanedustaja Kaisa Lepola että nouseva tähti Emmi Lintonen. Eräs demarivaikuttaja kuvailee asetelmaa ”veriseksi tappeluksi”. Tilaa listalla on vain toiselle.
 

Vaikka demarit kuinka ­kovasti keskenään tappelisivat, ovat puolueen lähtökohdat Hämeessä vähintään hyvät. Miten on kokoomuksen laita?

Ehdokasasettelu on Kanta-Hämeen puolella hyvin hanskassa. Forssalainen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen imuroi ääniä laajalta alueelta, myös Päijät-Hämeen puolelta. Loppilaiskansanedustaja Timo Heinonen on leimallisesti Kanta-Hämeen ehdokas, joten hänestä ei päijäthämäläisten kokoomuslaisten tarvitse olla erityisen huolissaan.

Jos orimattilalaiskansanedustaja Kalle Jokinen jättää vaalit ensi keväänä väliin, ei se suoraan edistä esimerkiksi kovin eri profiileilla politikoivien lahtelaisehdokkaiden Milla Bruneaun ja Francis McCarronin asiaa.

Hämeen kokoomuksen kerrotaan kosiskelleen ahkerasti keväällä hiihtouransa päättänyttä Aino-Kaisa Saarista ehdolle. Saarinen on usein myöntänyt politiikan kiinnostavan häntä. Viimeksi maanantaina hän kuitenkin vakuutti, ettei ole sopinut ehdokkuudesta mitään – minkään puolueen kanssa.

Kokoomuksen vaalimenestystä Hämeessä haluavien on syytä toivoa sekä Jokisen että Saarisen ehdokkuutta.

Paitsi jos sattuu olemaan lahtelainen kokoomusehdokas. Se, mikä olisi koko vaalipiirin kannalta kokoomukselle hyvä, voisi olla Lahden kokoomukselle katastrofi.

Edellisissä vaaleissa Jokinen imuroi Orimattilasta käsin yli 1 500 lahtelaisääntä katkaisten omalta osaltaan lopullisesti Ilkka Viljasen poliittisen uran.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi