Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

Kai joskus voisi olla hiljaakin

Luonnossa liikkuminen on nostanut arvostustaan ja suosiotaan. Monet harrastavat lyhyitä päiväretkiä tai pitkiä vaelluksia, koska ne antavat mahdollisuuden rahoittumiseen kiireisen arjen lomassa. Luontoharrastajille on tarjolla monenlaisia varusteita, toisaalta metsään voi mennä myös metsäläisen näköisenä ilman, että herättää ympäristössä kauhua.

Myös lasten on todettu hyötyvän luonnossa olemisesta. He oppivat olemaan luonnossa pelkäämättä ja saavat myös sellaisia elämyksiä, joita sisäleikkipuistoissa ei ole tarjolla. Tutkimuksissa on havaittu sekin, että luonnonläheiset koulujen pihapiirit parantavat oppilaiden keskittymiskykyä ja oppimistuloksia.

Vaikka en ole koskaan ollut partiossa, partio-ohje ”Älä riko luonnonrauhaa, älä mellasta ja pauhaa”, nousee ajoittain mieleen, kun retkeilyreiteillä kulkee. Jos esimerkiksi Linnaistensuon pitkospuita mennään pitkässä letkassa, ei kai ole välttämätöntä, että ensimmäisenä kävelevä kuulee viimeisenä kulkevan joka sanan ja päinvastoin. Siinä eivät enää lapset kuule lehtokurpan kurnutusta, joskaan eivät muutkaan alueella liikkuvat.

Tai jos perhe on lähtenyt porukalla keväiselle hiihtoretkelle, voi satojen metrien päähän kaikua perheen isän karjunta. Siihen tulevat vielä muiden perheenjäsenten vastaukset päälle. On tietysti ihanaa, että perhe harrastaa yhdessä, mutta kannattaa pitää mielessä, ettei olla kotioloissa ja että liikkeellä on muitakin.

Kyllä maailmaan ääntä mahtuu, moni varmaan toteaa. Ongelma vain on, että usein sitä on liikaakin ja väärissä paikoissa niin, että melua on melkein mahdotonta päästä pakoon. Entä jos esimerkiksi luonnonsuojelualueelle mentäisiin kuin vieraisille, katsomaan, mitä siellä tapahtuu, mitä siellä kasvaa ja millaisia eläimiä siellä liikkuu? Ehkä kuulisi jopa linnunlaulua tai kettu uskaltautuisi näkösälle.

Lapset ovat lapsia, mutta heillekin voi opettaa, että joskus asioista voi jutella rauhassa. Tällainen ei tosin taida olla kovin muodikasta, koska nykyisin moni ajattelee vain omia oikeuksiaan ja siihen kuuluu huutaminen missä vain.

On varmasti myös hauskaa, että voi kaveriporukalla kuunnella lempimusiikkia auton ämyreistä samalla, kun itse nauttii kesäisestä säästä auton ulkopuolella. Paikkana vain voisi olla jokin muu kuin esimerkiksi luonnon keskellä sijaitsevan hautausmaan parkkipaikka. Moottoritien laidalla oleva liikenneasema voisi olla oivallinen valinta.

Paljon melua tyhjästä -tittelin ansaitsevat vesiskootterit, jotka kuormittavat melusaasteellaan laajoja alueita. Ne pitäisi kieltää. Soutuveneelläkin voi kilpailla eikä airojen vetäminen pilaa koko naapuruston mökkirauhaa.

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi