Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Sote ja rauha

Sote-valiokunta pääsi eilen perjantaina muun eduskunnan seuraksi kesätauolle rauhoittumaan. Välirauha tulee tarpeeseen, sillä viimeisessäkin kokouksessa oli kuulemma täysi rähinä päällä.

Sote on Arkadianmäellä niin umpisolmussa, ettei maakuntavaaleja järjestetä välttämättä koskaan. Jos uudistus jossain kohtaa syksyä pääsee sote-valiokunnasta eteenpäin, se päätyy taas kerran perustuslakivaliokuntaan.

Se vaati edelliskerralla muun muassa ”riittävää varmuutta” lain yhteensopivuudesta EU-oikeuden kanssa. Keskustelut EU-virkamiesten kanssa eivät välttämättä riitä. Jos asiasta tarvitaan paljon puhuttu notifikaatio, aikataulu räjähtää käsiin.

Perustuslakivaliokunnan sote-vaatimuksissa on monta muutakin kohtaa, jotka saattavat lykätä lakiesityksen valmistumisen vähintään talveen. Silloin aikaa jää liian vähän toukokuun eurovaaleihin, joiden aikaan maakuntavaalit on tarkoitus järjestää.

Oikeuskanslerinviraston mukaan maakuntavaalien ja sote-lakipaketin hyväksymisen välissä kun pitäisi olla noin puoli vuotta.

Miten siis käy yli kymmenen vuotta viilatulle sote- ja maakuntauudistukselle? Veikkaan, että vaikeuksista huolimatta se runnotaan läpi lähivuosina. Yksikään suuri tai keskisuuri puolue ei täysin tyrmää keskustan maakuntamallia. Gallup-kärki SDP:n suunnitelmassa tilalla olisi aluekunnat, joita olisi alustavasti ihan sama määrä eli 18. Voi olla, että Helsinki saisi oman alueensa ja Pohjanmaat menettäisivät yhden.

Entä sote-palvelut, muuttuisiko mikään? Valinnanvapautta luultavasti rukattaisiin uusiksi, sillä sitä ovat kritisoineet lähes kaikki muut paitsi kokoomus. Vaikka kokoomus saisi pääministerin salkun, se ei yksin voi jyrätä mieleistään mallia läpi. Keskustasta ja varsinkaan sinisistä ei ole jatkossa riittävää apua.

Tilanne on erikoinen. Valinnanvapaus voisi olla se keino, jolla perusterveydenhoidon epätasa-arvoisuutta (OECD:n mukaan) saataisiin kitkettyä tasaamalla hoitojonoja julkisen ja yksityisen välillä.

Tämän luulisi olevan mannaa vasemmistolle, mutta ei, se haluaa ennemminkin kyseenalaistaa julkisen hoidon kilpailuedun EU:ssa notifikaation avulla. Maailma ei kuitenkaan ole syöksynyt radaltaan, sillä kyse on vain opposition luonnollisesta tarpeesta torpata kaikki hallituksen hankkeet.

Miten sotessa lopulta käy? Koska Suomen julkinen terveydenhuolto on taas kerran (tiedelehti Lancet) todettu yhdeksi maailman parhaista ja koska sen puolustajilla on ylivoimainen gallup-suosio (Yle 5.7.), sitä ei muuteta radikaalisti.

Eduskuntavaalien voittajat lantraavat Sote-Colasta light-version, ellei jopa zeron. Valinnanvapaudesta jää vähän makua jäljelle.

Samoin maakuntauudistuksesta demarit ja kumppanit laimentavat uuden cocktailin. Veikkaukseni on maakuntia myötäilevä malli verotusoikeuden kera.

Uudella hallituksella on reilu vuosi aikaa kasata mallinsa, jos seuraavien kuntavaalien aikaan halutaan valita myös tämän uuden tason päättäjät.

Jatkosotea käydään siis ensi vuosikymmenen alkuun asti.

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi