Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Matti
Eve
@EveMatti matti.eve@radiovoima.fi

Esalainen

Suvaitsemattomuus voitti sisällissodan

Sosiaalisen median odotettiin mahdollistavan ihmisten voivan ilmaista omia mielipiteitään ilman, että kenenkään tarvitsisi pelätä tulla tuomituksi. Ennen somekanavia mielipiteiden ilmaisu oli pitkälti perinteisten medioiden hallinnassa. Ihmiset kokivat tämän usein sensuroinniksi tai ainakin valikoinniksi. Perinteiset mediat noudattivat omia eettisiä ja kenties jopa poliittisia linjauksiaan.

Hatut lensivät ilmaan, kun kaiken kansan avoimet ja kenenkään sensuroimattomat päästöventtiilit tällä vuosituhannella avattiin. Enää ei tarvinnut salaa kirjoittaa mielipiteitään huoltoasemien vessojen kaakeliseiniin. Uskottiin, että nyt on väylä, jossa jokainen voi esittää oman mielipiteensä ja tulla vielä jopa kuulluksi. Unelma ei kuitenkaan toteutunut. Sosiaalisesta mediasta ei tullut sananvapauden pelastajaa, päivänvastoin.

On todella surullista seurata somekeskusteluja, joissa avoimelle kanssakäymiselle ei ole mitään sijaa. Järkevillekään mielipiteille ei ole tilaa, jos ei ole muiden keskustelijoiden kanssa samaa mieltä. Neuvostoliitossa kansaa paimennettiin yhden totuuden metodilla reilut 70 vuotta, mutta vihkoon meni sekin yritys.

Tässä maassa ei kannata mennä raapimaan tulitikkuja niiden tynnyreiden läheisyyteen, joissa keskustellaan esimerkiksi sukupuolisesta tasa-arvosta, maahanmuutosta tai muista tulenaroista aiheista. On keskustelun avaajan näkemys mikä tahansa, vastakkaisen mielipiteen ilmaiseminen räjäyttää tynnyrin silmille.

Kuviteltiin, että sisällissota, kommarit ja porvarit tai Helsinki vastaan muu Suomi olisivat jakaneet kansan kahtia. Eivät jakaneet. Kyllä tämä kansa on ihan omassa suvaitsemattomuudessaan jakanut kansankunnan kahtia.

Virtuaalisessa maailmassa on helppoa tuomita kaikki. Siellä voi myös piiloutua nimimerkin taakse, kun oma rohkeus ei riitä. Olisivatko nämä äänekkäimmät rähinöitsijät samaa mieltä, jos kohtaisivat eriävän mielipiteen esittäjän kasvotusten? Uskon, että siinä tapauksessa alkaisi ainakin keskustelu, jossa myös toiselle suodaan mahdollisuus perustella oma näkemyksensä.

Sosiaalisessa mediassa ei välttämättä tarvittaisi sensuroijia, jos sen käyttäjät kunnioittaisivat myös toisten näkemyksiä. Mikäli tämä avoimuus katoaa, painuvat nämä keskustelut jonnekin bittiviidakon syövereihin. Kauhulla ajattelen, mitä somen suljetuissa ryhmissä tapahtuu. Kun riittävästi samanhenkisiä kokoontuu yhden ideologian äärelle, niin siitä ei välttämättä hyvä heilu.

Tämän kirjoituksen verkkoversion alla on mahdollisuus kommentointiin ja mielipiteen ilmaisuun. Siitä oikeudesta meidän tulee jatkossakin pitää kiinni ja antaa kaikille mahdollisuus tuoda julki oma näkemyksensä.

Matti Eve
matti.eve@radiovoima.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi