Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Vili
Uuskallio
@ViliUuskallio vili.uuskallio@ess.fi

Esalainen

Aika ei ole otollinen jumaltenrannoille

Ilmakuvassa näkyy pienkerrostalojen rivistö meren rannalla. Metsäisten niemenkärkien ja saarten takana siintää Suomenlahden aava ulappa.

Kun kamera viedään maan tasalle, talojen edustalla on rikkaruohoja kasvavia sorakenttiä ja rikottuja autonraatoja.

Kuvat ovat Sipoonrannasta parinkymmenen kilometrin päästä Helsingin keskustasta. Liikemies Harry Harkimon alulle panemasta asuinalueesta puhuttiin kymmenen vuotta sitten uutena eliittikaupunginosana.

Sipoonrannan oli määrä valmistua vuonna 2016, mutta alue on hyvästä asuntomarkkinatilanteesta huolimatta edelleen suurelta osin keskeneräinen.

Helsingin Sanomat uutisoi Sipoonrannan tilanteesta viime viikolla. Ensimmäisessä jutussa Harkimo kertoi tuntevansa melkein kaikki Sipoonrannan asukkaat ja vakuutti, että he ovat kaikki ”tosi tyytyväisiä”.

Jatkojutun mukaan asukkaat raivostuivat Harkimon väitteistä. Ihmisten mielestä alue on epäsiisti, ja sieltä puuttuvat palvelut. Asuntoyhtiöt ja asukkaat vaativat vetoomuksessaan, että alue on valmis sopimuksen mukaisesti vuonna 2021.

Sipoonrantaa rakentava yhtiö, josta pääosan omistaa rakennusliike Skanska, on hakenut hankkeelle lisäaikaa vuoteen 2028 saakka. Tekemättä on yhä satoja asuntoja.

Hankkeen tilanne osoittaa, että kasvu keskittyy nyt kaupunkien ydinalueille hyvien palveluiden ja liikenneyhteyksien äärelle.

Periferiassa, keskellä ei mitään sijaitseville hankkeille aika ei ole otollinen.

Sipoonrannasta tulee mieleen kaksi muuta hanketta. Orimattilan Hennaan suunnitellaan puutarhakaupunginosaa kerrostaloineen ja palveluineen.

Toisin kuin Sipoonrannassa, Hennassa ei ole edes aluetta rakentavaa yhtiötä. Alueen toteuttamista selvittänyt rakennusliike SRV vetäytyi Hennan markkinointiprojektista vuonna 2014. Omakotitontteja Hennasta on varattu toista kymmentä, mutta kuka rakentaisi kerrostalot?

Toisena Sipoonrannasta tulee mieleen Jumaltenrannan kaupunki, jonka avulla roomalaiset yrittivät nitistää Asterixin kylän. Tarinassa muuttajia houkuteltiin järjestämällä Circus Maximuksella gladiaattoritaisteluiden yhteydessä suuri arvonta, jonka voittaja saa asunnon Jumaltenrannasta. Marmoriin hakatussa mainoksessa asukkaita kosiskeltiin näin: ”Haluaisitteko elää kuten jumala? Silloin Jumaltenranta on teitä varten!” Arvonnan voittajalla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin ottaa palkinto vastaan, sillä vaihtoehtona oli jäädä leijonien kanssa areenalle.

Hennassakin mainospuheiden on oltava ensiluokkaisia, jottei kaupunginosa jäisi pelkäksi junapysäkiksi.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi