Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

Mökkikuumeisella on paljon punnittavana

Suomalaisista pari miljoonaa mökkeilee joka vuosi ja mökkejä on puolisen miljoonaa. Kun viime vuosina mahdollisuuteni viettää mökkielämää ovat olleet vähissä, olen löytänyt itseni selaamasta tonttitarjontaa, valmismökkiratkaisuja ja myytäviä mökkejä.

Mielessä siintää kuva mökin ikkunoiden takana auringossa paistattelevista männyistä, veden pinnan kimaltelusta auringonpaisteessa, kuikan huuto järven selältä ja mustikkamättäiden tuoksu kesäpäivänä. Tällaistahan se parhaimmillaan on.

Joku mökkejä myyvä kiinteistönvälittäjä totesi, ettei tunnearvoa voi hinnoitella. Vaikka mökki on itselle kuinka rakas, ostaja arvioi tonttia, fasiliteetteja ja rakennuksia niiden kunnon, käytettävyyden ja huoltotarpeiden pohjalta. Isännän jokakesäiset projektit pihapiirissä eivät välttämättä tuo lisäarvoa, vaan amatöörirakennelmat, jotka ostaja haluaa raivata pois, voivat aiheuttaa ostajalle kohtalaisia lisäkustannuksia.

”Myydään irtaimistoineen” ei ole välttämättä hyvä myyntivaltti etenkään, jos mökille on tapana ollut viedä kaikki se, mikä ei ole enää kelvannut kotiin. Omat käsityöt ja nikkaroinnit, aikaansa nähneet kalusteet, monenkirjavat astiastot, puhumattakaan hajonneista perämoottoreista ovat useimmille ostajille kaatopaikkatavaraa, jotka vähentävät paikan arvoa, eivät lisää sitä.

Hämäysyrityksiksi tulkitset sen, jos tontin rannan suunta kerrotaan astelukuna tai jos vuokratontin vuokraa ei kerrota suoraan.

Uuden mökin rakentajalla on myös paljon ratkaistavaa: tontin sijainti, rannan suunta, tontin puusto, mökin koko ja tilat ja varustaminen. Niihinkin on tullut paneuduttua. Jos haluaa mökin, jonka ylläpitämiseen ei kulu paljon rahaa mökin ollessa käyttämättömänä, valitsee kotimukavuuksien sijasta biokäymälän, aurinkopaneelit ja kantoveden.

Tämän jälkeen joutuu miettimään jälleenmyyntiarvoa. Jos jälkeläiset eivät innostu mökkeilystä lainkaan, mökki täytyy jossakin vaiheessa myydä. Nykytietämyksen valossa useimmat ostajat haluavat mökeiltään kaikki mukavuudet, joten taloudelliset ja ekologiset ratkaisut saattavat kostautua, vaikka ekologinen ajattelu yleensä ottaen lisää suosiotaan.

Sitra on ollut huolissaan mökkien energiasyöppöydestä (Yle 28.6.). Jos mökille ajatetaan pitkä matka joka viikonloppu ja peruslämpöä pidetään yllä läpi talven, kasvaa hiilijalanjälki melkoisesti, vaikka mökeillä luontosuhdetta vaalitaankin.

Siinä mielessä energiatehokas ja ekologinen mökki voisi olla paitsi menneiden aikojen, myös tulevaisuuden ratkaisu. Rahoituksen puute estää tekemästä pikaisia päätöksiä, mikä on joskus ihan hyvä asia.

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi