Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Uutis-Suomi jakautuu kahtia

Monen mielestä toimittajat uutisoivat liikaa omista asioistaan. Pahoittelut heille, kirjoitan nyt median tilanteesta.

Tällä viikolla kuultiin alamme suurin uutinen pitkään aikaan. Se vaikuttaa tiedonvälitykseen koko maassa vuosiksi eteenpäin.

Sanoma osti Alma Median ja TS-yhtymän osuudet Suomen Tietotoimistosta. Mitä sitten?

Kaupan myötä Media-Suomi jakautuu kahtia: itään ja länteen. Sattumalta jakolinja on pitkälti sama kuin itä- ja länsimurteilla. Poikkeuksena on, että Uusimaa on mediajaossa osa itää ja Kainuu länttä.

Täällä Päijät-Hämeessä olemme osa itäistä uutisheimoa. Valtakunnalliset jutut tulevat jatkossakin paitsi omalta konserniltamme, myös STT:ltä.

Alma Media ja TS-yhtymä taas olivat jo aiemmin vastustaneet 1,5 miljoonan euron valtionavun vastaanottamista uutistoimistolle. Kehitys johtanee siihen, että Länsi-Suomi pitkälti luopuu STT:n uutisista.

Leiriin kuuluvat paitsi Alma Pirkanmaalla ja Satakunnassa sekä TS Varsinais-Suomessa, myös Pohjanmaan ja Pohjois-Suomen lehdet.

Niiden yhteisellä uutispumpulla Lännen Medialla on Helsingin Töölönlahdella toimitus, joka hoitaa valtakunnallisen uutisoinnin. Se ei jatkossa koske STT:n tuotantoon, joka taas leviää Uudeltamaalta, Päijät-Hämeestä ja Keski-Suomesta itään. Kaakkois-Suomikin saa uutisensa uudelta HS–STT-ryhmittymältä.

Suomen lehdistöön syntyy kilpailu kahden ryhmän välille, ja uutiskamppailu on aina hyvästä – siinä voittaa ennen kaikkea yleisö. Yhteiskunnan epäkohtia kaivetaan kilpaa esiin. Siihen osallistuu toki kolmaskin suuri tekijä, Yle.

Sisältyykö muutokseen riskejä? Aina.

Sanoma omistaa kaupan jälkeen STT:stä kolme neljäsosaa, eli se pystyy tekemään tietotoimistolle mitä lystää. Helsingin Sanomat on pärjännyt ilman STT:tä tähänkin asti, joten ei kai sillä ole kiikarissa supistaa STT-menot minimiin?

Optimistina en usko siihen vaan luotan, että saamme täällä mediassa mielenrauhan edes tähän paljon askarruttaneeseen tilanteeseen.

Jos STT:tä ei olisi, monen maakuntalehden pitäisi perustaa Helsinkiin toimitus – joko yhdessä tai erikseen. Tietotoimiston tarve on siis ihan sama kuin 1887, jolloin toimittaja Woldemar Westzynthius perusti STT:n edeltäjän Suomen Sähkösanomatoimiston.

Valeuutisten aikakaudella on mahtavaa, että yksi maailman vanhimmista tietotoimistoista jatkaa taivaltaan.

Luotettavista uutisista saadaan nauttia myös Etelä-Suomen Sanomien sivuilla.

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi