Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Jannika
Melkko
jannika.melkko@ess.fi

Esalainen

Tumppaa tyylillä, valitse roskis

Tuttavalla oli tapana istua terassilla tupakalla ja seurailla lähipuussa asuvaa oravaperhettä. Jo poikasten ja niitä kaitsevan emon seuraileminen oli mukavaa, mutta vielä hauskempaa isännästä oli se, kun hän viimeiset sauhut vedettyään siirtyi seurailemaan tapahtumia sisätiloihin.

Lähes joka kerta orava hyppäsi terassin pöydälle ja alkoi nakerrella tupakantumppeja. Nikotiiniriippuvainen kurre, heh heh, naureskeli isäntä, aina siihen päivään asti, jolloin orava ei enää ilmestynyt.

Viikko sitten tamperelaiselle eläinlääkäriklinikalle tuotiin koskelonpoikanen, joka vaikutti nuutuneelta.

Poikanen sai lääkäriasemalla nesteytystä ja ravintoa, mutta siitä huolimatta linnun tila huononi ja lopulta se menehtyi. Ruumiinavauksessa paljastui kuolinsyy. Poikasen nielemä tupakanfiltteri oli imenyt nesteen pienestä kehosta, turvonnut ja lopulta täyttänyt vatsan.

Klinikan ottamissa kuvissa näkyy pikkuruinen, untuvainen ruumis.
 

Mitkään roskat eivät kuulu luontoon, eivätkä tupakat varmastikaan ole maailman roskaongelman suurimpia syyllisiä, mutta jokin juuri tumppien päätymisessä maahan riepoo aivan erityisesti.

Ehkä syy on siinä, ettei monikaan tunnu osaavan ajatella tupakkaa roskana. Meihin on niin iskostunut ajatus siitä, että tumppi kuuluu viskata asfaltille. Sen voi tehdä välinpitämättömästi niin kuin Millennium-trilogian Lisbeth Salander, karismaattisesti, kuten Clint Eastwoodin roolihahmot lännenelokuvissa, tai vaikkapa Sinkkuelämän Carrie Bradshawn tapaan kömpelön aistikkaasti.

Tai sitten voi tehdä niin kuin valtaosa ihmisistä: heittää tumpin maahan sen kummempia pohtimatta. Sinnehän se maatuu.
 

Ei muuten maadu.

Tupakantumppi on selluloosa-asetaattia, joka maatumisen sijaan hajoaa vuosien kuluessa yhä pienemmiksi mikromuovihiukkasiksi ja huuhtoutuu esimerkiksi sadeveden mukana vesistöihin.

Mikromuovi on päivän sana, jolta ei oikein nykypäivänä voi välttyä. Se on sitä pienenpientä muovimujua, jota maailman järvet ja meret alkavat olla pullollaan, ja joka lopulta päätyy pieneliöihin.

Kaiken lisäksi mikromuovi vieläpä imee itseensä ympäristömyrkkyjä niin tehokkaasti, että esimerkiksi kalat voivat saada mikromuovista kitusiinsa aikamoisen kemikaalicocktailin. Ja ruokaketjun huipulla kun olemme, mehän sen itse syömme.
 

Suomessa poltetaan vähän, mutta laskentatavasta riippuen meilläkin on vajaat 900 000 päivittäin tai satunnaisesti tupakoivaa.

Sellainen ihmisjoukko tumppaa jo päivässä aikamoisen määrän savukkeita.

Tupakka kuuluu sekajätteeseen. Roska-astioita ei ole aina saatavilla, mutta mukanaan voi kuljettaa esimerkiksi kannellista purkkia.

Pienellä teolla voi vaikuttaa paitsi tienlaitojen siisteyteen, myös siihen, etteivät tupakan myrkyt päädy vaikkapa eläinten elimistöihin. Tumppaa tyylillä, valitse roskis.

Jannika Melkko
jannika.melkko@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi