Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Persvakonaisista ei puhuta - moni nainenkin jää vaille riittävää kiitosta

Kari Enqvistin kolumni persvakomiehistä on nopeasti noussut kaikkien aikojen toiseksi suosituimmaksi jutuksemme. Sitä on lukenut neljännesmiljoona ihmistä eli selvästi enemmän kuin koko Päijät-Hämeessä on asukkaita.

Kosmologian professori on täysin oikeassa siinä, että työn raskaan raatajat jäävät useimmiten vaille huomiota. Mutta ongelma ei koske vain miehiä.

Persvakonaisistakaan ei puhuta. Sana ei tietenkään ole käytössä, koska duunarin hymy vilkkuu lähinnä miehillä, mutta en tarkoita sitä. Myös naiset, jotka pitävät kaikessa hiljaisuudessaan yhteiskuntaa pystyssä, jäävät vaille riittävää kiitosta.

Kun puhutaan arjen sankareista, useimmiten puhutaan palomiehistä ja poliiseista. Miksei sairaanhoitajista? Ehkä kaikkein älyttömintä on, että esimerkiksi Yhdysvalloissa sankareiden ylimpään kategoriaan on nostettu sotilaat.

Seurasin viime viikolla Lissabonissa surkuhupaisaa tapausta, jossa mediakongressin pitkälti järjestäneille naisille osoitettu huomionosoitus kääntyi katastrofiksi.

Seminaarin pääaihe oli me too -hengessä naisten heikko asema mediassa. Kolmen päivän aikana kuultiin surullisia tapauksia paitsi naisten ohittamisesta uutislähteinä ja toimitusten päätöksenteossa, myös suorasta seksuaalisesta häirinnästä.

Lopulta mieskaksikko lähes onnistui illallisgaalan aikana romuttamaan kaiken tasa-arvotyön, jota järjestäjät ja puhujat olivat aiemmin tehneet.

Ensin stand up -koomikko muun muassa vertasi uutisia rintoihin: kummatkin ovat vaikuttavimmillaan feikkeinä. Tämä sai osan ruotsalaisista tiputtamaan aterimet ja marssimaan ulos.

Mutta selvästi pahempaa oli tulossa. Maailman sanomakustantajien järjestön hallituksen jäsen Joao Palmeiro kutsui kongressia järjestäneitä kuutta naista etunimellä ja enkeleikseen ja yhtä miestä sukunimellä.

Palmeiro ripusti naisille enkelinsiiviksi esiliinat. Sekä yleisö että järjestäjät seurasivat show´ta monttu auki, ja tunnelma oli suorastaan hysteerinen.

Palmeiro vieläpä yritti suudella yhtä naista ja esitteli yleisölle raskaana olevan vatsaa. Lopuksi hän pyysi ylös lapsen isää ja kehui tätä vauvan olemassaolosta.

Seuraavana aamuna koko järjestävä seurakunta oli häpeissään.

Ensin anteeksi pyyteli sanomakustantajien hallituksen puheenjohtaja Michael Golden ja muutamaa tuntia myöhemmin Palmeiro itse. Sitten tuomitsevia kannanottoja tuli sekä kansallisilta että kansainvälisiltä journalistijärjestöiltä.

Kongressin järjestäjille tuli kiire tiedottaa hyvistä tasa-arvoteoistaan: tapahtuman 97 puhujasta lähes puolet olivat naisia, seksismi mediassa tuomittiin globaalisti ja niin edelleen.

Vahinko oli kuitenkin jo sattunut. Järjestelyt hoitaneille naisille jäi mielikuvissa essut kaulaan ja väkisin annettu pusu poskelle.

Enqvistin mainitsema persvakorobotti ei olisi pystyt heidänkään duuniaan hoitamaan. Sama pätee sairaanhoitajiinkin.

Ja naispuolisiin putkimiehiin, persvakonaisiin.

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi